PROBE SPORTIVE FETE - Admitere 2008

Lungimea traseului este de 90 m. Candidata trebuie sa parcurga intregul traseu si sa abordeze obligatoriu toate elementele componente, in ordinea de dispunere a acestora.

SCHEMA TRASEULUI UTILITAR-APLICATIV FETE

DESCRIEREA TRASEULUI UTILITAR-APLICATIV

  1. Doua sarituri in lungime, succesive, de pe loc: De la linia de start, la semnalul evaluatorului, se executa doua sarituri in lungime succesive, de pe loc, cu desprindere si aterizare pe ambele picioare. Cronometrarea incepe cānd candidata se desprinde de la sol. Lungimea cumulata a celor doua sarituri trebuie sa fie de minimum 4,00 m. Pentru fiecare 10 cm. in minus fata de lungimea cumulata stabilita, se acorda o penalizare de 2 secunde.
  2. Aruncarea a 4 mingi diferite la tinta: Se utilizeaza, pentru aruncare, 4 mingi diferite - oina, handbal, baschet si volei, iar ca tinta, o poarta de handbal dispusa perpendicular pe directia de aruncare. De la linia de aruncare, marcata pe sol la o distanta de 20 m de poarta se arunca cele 4 mingi, prin procedeul azvārlire - cu un singur brat, de deasupra umarului; ordinea de aruncare este aleatorie. O aruncare este considerata reusita daca mingea intra in poarta sau atinge bara, cu conditia sa nu fi atins solul inainte de 10 m de la linia de aruncare. Pentru fiecare aruncare ce nu se inscrie in aceste cerinte, se acorda o penalizare de 2 secunde.
  3. Flotari: Se executa din pozitia culcat facial, in sprijin pe palme, prin flexia bratelor sub un unghi mai mic de 90 de grade si extensia completa a acestora - pastrānd tot timpul corpul intins. Numarul de flotari este 10 (obligatoriu minim 3 flotari). Pentru fiecare flotare neexcecutata se acorda o penalizare de 4 secunde. Evaluatorul numara, cu voce tare, executiile, fiind luate in considerare doar cele corecte.
  4. Mersul in echilibru, pe banci de gimnastica: Instalatia este formata din 2 cai de gimnastica, inalti de aproximativ 1 m, asezati transversal pe directia de deplasare si 3 banci de gimnastica. Doua banci, avānd partea lata deasupra, se aseaza cu un capat pe sol si cu celalalt capat pe cāte un cal, iar cea de-a treia se dispune orizontal, cu partea ingusta in sus, avānd fiecare capat pe cāte un cal de gimnastica. Se executa urcarea pe prima banca asezata inclinat, se merge in echilibru pe banca orizontala si se coboara pe cea de-a treia, asezata inclinat. Candidatele au dreptul sa repete executia de maximum 3 ori pentru a reusi sa parcurga elementul in totalitate. In caz de nereusita, acestea nu mai continua traseul, fiind declarate "RESPINS".
  5. Saritura in ghemuit pe capatul apropiat al lazii de gimnastica, rostogolire pe lada si aterizare. Se utilizeaza capra de gimnastica (lada de gimnastica), cu inaltimea de aproximativ 1,15 m, trambulina semielastica si saltea. Penalizare 5 secunde pentru executie incorecta. Candidatele care nu abordeaza elementul, nu mai continua traseul, fiind declarate "RESPINS". Abordarea elementului presupune cel putin urcarea pe aparat, traversarea acestuia si coborārea pe la capatul departat.
  6. Escaladarea unui obstacol: Ca obstacol se foloseste o lada sau un cal de gimnastica, cu inaltimea de aproximativ 1,15 m. Candidatele executa trecerea peste obstacolul asezat transversal de directia de deplasare, printr-un procedeu la alegere. Au dreptul sa repete executia de maximum 3 ori pentru a reusi sa depaseasca obstacolul. In caz de nereusita, candidatele, nu mai continua traseul, fiind declarate "RESPINS".
  7. Sarituri in spatii marcate pe sol: Marcajul de pe sol este reprezentat de patrate cu latura de 1m, numerotate de la 1 la 9 si asezate aleatoriu, in cadrul unui patrat mai mare. Candidatele executa sarituri in aceste patrate, in ordinea crescatoare a numerelor. Executia corecta impune sarituri de pe doua pe doua picioare, in interioarele patratelor si pastrarea ordinii crescatoare a numerelor. Pentru fiecare nerespectare a uneia dintre aceste conditii, se acorda o penalizare de 2 secunde.
  8. Mersul tārās pe sub un obstacol: Candidatele se deplaseaza tārās pe sub un cadru metalic lung de 3 m, lat de 1,20 m si inalt de 0,60 m.
  9. Transport de greutati printre jaloane: Se folosesc 5 jaloane dispuse la o distanta de aproximativ 2 m unul de celalalt in zig-zag si doua mingi medicinale de cāte 5 kg. fiecare. Candidatele ridica cele doua mingi din dreptul primului jalon, le transporta simultan, in alergare, printre jaloane si le arunca pe sol, dupa depasirea ultimului jalon. Daca scapa din māna mingile, nu suporta penalizari, fiind doar obligate sa le ridice si sa le duca, in acelasi timp pe amāndoua, la nivelul ultimului jalon.Penalizare cate 2 secunde pentru fiecare jalon neocolit.
  10. Alergare de viteza: Se executa alergare de viteza pe distanta de 25 m, capatul acestui segment coincizānd cu linia de sosire, ce marcheaza finalul traseului.
Traseul utilitar-aplicativ trebuie parcurs in cel mult 1'35".

EVALUAREA

Evaluarea se face prin calcularea timpului total - timpul de parcurgere a traseului, la care se insumeaza penalizarile si raportarea acestuia la baremul stabilit.
In conditiile in care traseul este instalat afara iar in perioada desfasurarii probei timpul este nefavorabil, la propunerea evaluatorilor si cu aprobarea sefului centrului zonal de selectie si orientare, se acorda o bonificatie de 20 secunde.
Operatiunea se realizeaza dupa ce toate candidatele seriei au parcurs proba, iar rezultatul final "ADMIS / RESPINS" le este comunicat de catre unul din evaluatori, dupa validarea acestuia de catre presedintele comisiei de selectie.

ALERGAREA DE REZISTENTA

Participa la aceasta proba numai candidatele care, in urma parcurgerii traseului utilitar - aplicativ, au fost declarate "ADMIS".
Proba consta in parcurgerea unei distante in aer liber.

Lungimea traseului este de 2000 m iar baremul care trebuie realizat este de 9'30".

Se apreciaza ca o candidata abandoneaza proba in situatia in care nu parcurge intreaga distanta.
Proba se desfasoara numai in aer liber. Cand conditiile meteorologice sau starea suprafetei de alergare afecteaza performantele candidatiilor, la propunerea evaluatorilor si cu aprobarea sefului centrului zonal de selectie si orientare, se acorda bonificatii de 40 secunde.

Inscriere
Admitere
Home