COMEMORAREA EROULUI AVIATOR LT. IOAN SAVA 9 fotografii


Sambata, 10 septembrie 2016, structurile militare din garnizoana Sibiu in colaborare cu Institutia Prefectului Judetului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu, Primaria comunei Altana, Mitropolia Ardealului si Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii Cluj, au organizat, ceremonia de depuneri de coroane si jerbe de flori pentru cinstirea memoriei eroului aviator lt. Ioan Sava, la mormantul acestuia aflat in curtea Bisericii Ortodoxe "Sf. Ioan Botezatorul" din satul Ghijasa de Sus.

Eroul aviator Ioan Sava a luptat in Primul Razboi Mondial si a fost decorat pentru intreaga activitate de razboi cu distinctia Virtutea Aeronautica, fiind activat apoi in aeronautica militara romaneasca. S-a nascut in satul Ghijasa de Sus la data de 7 februarie 1889 si a cazut la datorie in 7 mai 1924, in timpul unuia dintre primele zboruri de proba ale avionului experimental romanesc PROTO - 1 (una dintre aripi a cedat, avionul prabusindu-se in Mures, langa Arad).

Locotenentul Ioan Sava a devenit astfel primul aviator cazut dintre cei care prin priceperea, curajul, pasiunea si riscul lor aveau sa certifice cu "BUN PENTRU ZBOR" fiecare avion romanesc.


Foto: P.c.c. Cosmin ROMAN

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.