24 IANUARIE 1859
PRINCIPATELE ROMANE SUB UN SINGUR DOMNITOR       La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electiva a Tarii Romanesti se pronunta pentru alegerea ca domn a lui A.I. Cuza, realizandu-se astfel Unirea Principatelor Romane. Un pas important pe calea realizarii statului national unitar roman, o pagina insemnata a istoriei neamului.
      La 154 de ani de la acest act cu puternice semnificatii, insemnatatea momentului nu a fost uitata, ba din contra, Unirea Principatelor Romane este sarbatorita, in toata tara, in semn de apreciere si recunostinta adusa celor care au contribuit la infaptuirea acestui demers.
      In Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", dimineata zilei de 24 ianuarie a debutat cu intrunirea intregului personal pe platoul institutiei unde, muzeograful si istoricul Cosmin Roman, a prezentat un insemnatatea istorica a unirii de la 24 ianuarie 1859, elementele cheie care au contribuit la reusita demersului si "filmul" acelei zile de ianuarie.
      In finalul activitatii, toti cei prezenti, deopotriva cadre militare, personalul didactic si studentii, s-au prins intr-o hora, asemenea celor care, acum 154 de ani, sarbatoreau astfel bucuria actului infaptuit.
      In aceeasi zi, cu incepere de la orele 13.00, Cercul Militar Sibiu a gazduit manifestarea intitulata "ACTUL UNIRII PRINCIPATELOR ROMANE IN CONSTIINTA NATIONALA", eveniment organizat de Academia Fortelor Terestre in colaborare cu Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman "ASTRA", activitate la care au mai luat parte, pe langa loctiitorul comandantului garnizoanei Sibiu, domnul colonel prof.univ.dr. Robert STĂNCIULESCU si presedintele asociatiunii, domnul prof.univ.dr. Dumitru ACU, invitati de seama ai urbei sibiene. Dupa cuvantul de deschidere, care a apartinut domnului colonel Robert STĂNCIULESCU, au luat cuvantul, spre a evoca personalitatea principelui si militarului A.I.Cuza, insemnatatea actului de la 24 ianuarie 1859 in memoria contemporanilor si contributia romanilor transilvaneni la Unirea Principatelor Romane, domnul colonel(r.) prof.univ.dr. Alexandru BABOŞ, fost rector al academiei si un bun cunoscator al istoriei neamului, doamna conf.univ.dr. Ioana CREŢU, prodecan al Facultatii de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" si domnul dr. Alexiu TATU, Directorul Serviciului Judetean Sibiu al Arhivelor Nationale.
      Dupa consumarea simpozionului si vizualizarea expozitiei fotodocumentare dedicata evenimentului si organizata in holul Cercului Militar, cu mic cu mare, cei prezenti, acompaniati de muzica militara si corul academiei, au incins "Hora Unirii" pe platoul din fata institutiei care a gazduit manifestarile.
Home