Mesajul sefului Statului Major General cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei
-1 DECEMBRIE 2013-
      1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei este, mai presus de toate, sarbatoarea de suflet a tuturor romanilor, o zi sfanta cu valoare de simbol si de referinta pentru toate generatiile de ieri si de azi care au trait si traiesc cu datoria, demnitatea si mandria respectarii valorilor noastre fundamentale Patria, Imnul National si Drapelul Tricolor.
      Armata reprezinta unul dintre pilonii de nadejde pe care s-a construit edificiul national, militarii slujind, la fel ca in toate momentele fierbinti ale istoriei noastre, cauza nationala si contribuind, prin efortul lor, la realizarea importantelor transformari in domeniile economic, social si cultural, trecand peste greutati si demonstrand tarie in implinirea tuturor idealurilor.
      Armata, subordonata exclusiv vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale a tarii si a democratiei constitutionale nu a uitat nicio clipa lectia Marii Uniri si a actionat intotdeauna cu devotament pentru a indeplini misiunea sa fundamentala. Armata a dovedit, prin militarii sai, daruire si curaj in perioadele de profunde reforme care au urmat in societatea romaneasca si in cadrul organismului militar, a fost o veritabila scoala a vietii in care s-au format si s-au calit caracterele puternice, oamenii adevarati, purtatorii de valori si invingatorii in toate imprejurarile.
      Se cuvine sa evocam cu pretuire si recunostiinta pe toti eroii care au inscris cu sangele lor paginile glorioase ale implinirii crezului sfant de unitate al natiunii romane. Jertfa bravilor ostasi, care si-au dat viata pentru independenta, suveranitatea, integritatea si unitatea Romaniei, precum si in misiuni pentru consolidarea pacii si securitatii in lume, va ramane nepieritoare, numele lor fiind incrustat cu litere de aur in Cartea de Istorie a Neamului.
      La 95 de ani de la Marea Unire, Romania este o natiune respectata in randul celor mai avansate democratii din lume si are sansa unica de a se moderniza in demnitate, echilibru social si respect fata de valorile umane fundamentale.
      Romania, ca stat membru al Aliantei Nord Altlantice si al Uniunii Europene, care, la randul lor, dezvolta noi dimensiuni de securitate si aparare, isi configureaza in prezent un nou profil strategic si militar. Conectarea la transformarea sistemului colectiv de securitate presupune dezvoltarea capabilitatilor politice si militare destinate cresterii contributiei militare si consolidarii unui rol important al Romaniei in avansarea obiectivelor strategice ale NATO si Uniunii Europene.
      Armata Romaniei va contribui la cresterea increderii, stabilitatii si securitatii la nivel sub-regional, regional si euroatlantic, prin dezvoltarea diplomatiei apararii si participarea la aranjamente si procese de cooperare in domeniul militar
      Militarii care slujesc in prezent tara sub Drapel isi indeplinesc cu profesionalism misiunea constitutionala de aparare a tarii si participa atat pe plan national, cat si in misiuni internationale, in Afganistan si Balcanii de Vest si care, actionand sub conducerea NATO, in coalitie de vointa, sub egida UE, ONU sau a OSCE, la materializarea angajamentelor asumate in plan international, contribuind la afirmarea securitatii Romaniei pe timp de pace, la apararea suveranitatii si integritatii teritoriale, la apararea aliatilor in cadrul NATO si Uniunii Europene, la promovarea stabilitatii regionale si globale.
      Cu prilejul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, adresez calde felicitari si urari de sanatate, succes si impliniri socio-proiesionale intregului personal al armatei, veteranilor de razboi. cadrelor militare in rezerva si in retragere, familiilor si urmasilor celor din galeria ingerilor precum si tuturor romanilor, oriunde s-ar afla.
      La Multi ani ROMANIA!
      De Ziua Nationala, ARMATA prezinta onorul!

                  Gl.lt. Stefan DANILA

Home