CREASTA MUNTILOR FAGARAS, "BATUTA" DE OFITERI DIN ACADEMIA FORTELOR TERESTRE      Maiorul Codrut GALAFTION si locotenentul Marius LATEA, ofiteri ai Academiei Fortelor Terestre, sportivi desavarsiti, camarazi de toata lauda si, nu in ultimul rand, amatori de expeditii montane, "indeletnicire" care le-a oferit ocazia de a strabate locuri de vis, de a respira aerul tare al inaltimilor si de a-si inscrie numele pe lista -restransa- a celor care se pot lauda cu atingerea celor mai inalte culmi muntoase din Romania.
      Cu ocazia aniversarii Zilei Armatei Romaniei, cei doi iubitori de natura si-au propus atingerea celor mai inalte 5 varfuri din Masivul Fagaras si arborarea Drapelului Romaniei pe primele 2 varfuri ca inaltime din Masivul Fagaras (si din Romania): Varful Moldoveanu (2544m) si Varful Negoiu (2535m).
      Ofiterii care si-au fixat aceste obiective nu sunt la prima "isprava" de acest gen, "Moldoveanu" avand astfel ocazia de a-i "revedea" pe cei doi (si nu doar pentru a 2-a oara) gratie altor expeditii similare incheiate cu succes. De aceasta data, traseul a fost impartit in 3 etape. Prima dintre acestea, desfasurata in data de 24 octombrie, a debutat imediat dupa finalul ceremoniei depunerii Juramantului militar de catre studentii anului I ai academiei -festivitate la care au participat si protagonistii ascensiunii- si a fost una mixta, deplasarea efectuandu-se initial pe roti (pe itinerarul Sibiu - Complexul Turistic Sambata, Manastirea Brancoveanu) si pe jos, incepand cu orele 13.30, odata cu intrarea in traseul turistic ce a cuprins Cabana Valea Sambetei (1401m) - Fereastra Mare a Sambetei (2188m) - Refugiul alpin din Fereastra Mica a Sambetei (2191m).
      25 octombrie ora 08.30. Startul celei de-a 2-a zile de ascensiune, pornita de la altitudinea de 2191m, continuata cu atingerea Varfului Vistea Mare (2527m, al III-lea varf ca inaltime din Muntii Fagarasului si din Romania) pentru ca, la ora 11.55, ofiterii sa arboreze Drapelului Romaniei pe Varful Moldoveanu (2544m, cel mai inalt varf din Muntii Fagarasului si din Romania). Etapa avea sa se incheie in jurul orei 20.30, la Baza Salvamont Balea Lac, baza ce s-a constituit in adapost pentru odihna si refacerea capacitatii.
      Nici ce-a de a 3-a zi a expeditiei nu a fost o plimbare in parc, ci, din contra, una istovitoare, care a solicitat si testat din plin rezistenta fizica si psihica a ofiterilor. Odata porniti, la ora 08.15, de la Baza Salvamont Balea Lac, au parcurs traseul Saua Paltinului - Lacul Caltun - Strunga Doamnei (2346m) - Varful Lespezi (2517m, al IV-lea varf ca inaltime din Muntii Fagarasului si al V-lea din Romania) - Varful Cornul Caltunului (2510m, al V-lea varf ca inaltime din Muntii Fagarasului si al VI-lea din Romania) - intoarcere in Strunga Doamnei, pentru ca, la ora 16.10, sa se consume cel mai important moment al zilei, arborarea Drapelului Romaniei pe Varful Negoiu (2535m, al II-lea varf ca inaltime din Muntii Fagarasului si din Romania). Dupa savurarea momentului, a urmat ultima parte a traseului parcurs pe jos, Piatra Pranzului - Cabana Negoiu - localitatea Porumbacu de Sus, de unde, motorizati, au continuat deplasarea spre Sibiu.
      Un traseu dificil, care a insumat aproximativ 55 km parcursi pe jos, dintre care 35 Km pe creasta, cu diferente de nivel negative de aproximativ 4500 m si pozitive de aproximativ 4000 m, o experienta demna de toata aprecierea, pentru care cei doi ofiteri merita (din plin) sincere felicitari.
      Mult succes pe mai departe!
Home