SIMPOZION "166 DE ANI DE INVATAMANT MILITAR ROMANESC"
       Ca un preambul la manifestarile organizate spre a sarbatori aniversarea celor 166 de ani de invatamant militar romanesc si a Zilei Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", in data de 13 iunie, academia a organizat, in data de 12 iunie, un simpozion ce a avut un titlu mai mult decat sugestiv: "166 de ani de invatamant militar romanesc", manifestare ce s-a derulat in Aula institutiei si a avut drept invitati oaspeti de seama, dar si foarte apropiati academiei.
       Au dat curs invitatiei spre a impartasi vastele cunostinte cu studentii si cadrele didactice ale academiei, domnul prof.univ.dr. Dumitru ACU, presedintele Asociatiunii Transilvane "ASTRA" si domnul prof.dr. Alexiu TATU, directorul Arhivelor Nationale, filiala Sibiu.
       Dupa ce a multumit oaspetilor pentru prezenta, loctiitorul comandantului academiei, domnul colonel prof.univ.dr. Robert STANCIUESCU, a prezentat un scurt istoric al institutiei, al evolutiei invatamantului militar romanesc de la 1847 pana azi, scotand in evidenta evenimentele mai importante, care au marcat devenirea academiei.
       Presedintele Asociatiunii "ASTRA" a desfacut "bagajul" cunostintelor in materie de istorie, spre a dezvalui celor prezenti cateva elemente demne de remarcat ce au adus la o fructuoasa colaborare intre institutia pe care o reprezinta si academia militara, colaborare care, desi "timida" la inceputurile ei, s-a dezvoltat permanent in diverse domenii de manifestare: literar, artistic si, cum altfel, istoric. Concluzia reprezentantului Asociatiunii a fost cat se poate de elocventa "atat Asociatiunea cat si academia au fost, sunt si vor fi pastratoare ale identitatii si constiintei nationale".
       A fost randul domnului prof. Alexiu TATU sa se adreseze audientei, sa faca o "incursiune" in istorie si sa incante participantii cu afirmatia conform careia, in opinia domniei sale, data de 13 iunie 1847, care corespunde cu infiintarea primei scoli de ofiteri din Romania, a reprezentat "clipa australa" a Armatei Romane, institutie fundamentala a statului, care, la acel moment, punea bazele actiunilor bazate pe principii bine stabilite, solide si atent calculate.
       Studentul Augustin VUESCU a incheiat seria interventiilor avand drept subiect invatamantul militar romanesc, interventii care nu au reprezentat altceva decat o buna oportunitate de a rememora, la ceas aniversar, cateva pagini importante ale istoriei academiei.
Home