LA MULTI ANI! ACADEMIA FORTELOR TERESTRE
       13 iunie 1847 - 13 iunie 2013, 166 de ani de la momentul la care lua fiinta prima scoala de ofiteri din Tara Romaneasca. Zi de sarbatoare pentru comunitatea academica militara sibiana, mandra continuatoare a traditiilor scolii intemeiate la 1847.
       O istorie presarata cu multiple schimbari, transformari, adaptari, restructurari si redislocari, toate influentate de interesele, nevoile, cerintele si asteptarile natiei romane si a sistemului militar. Scoala militara s-a adaptat si, ancorata permanent la cerintele unei societati in continua transformare, a devenit institut militar de invatamant superior, in anul 1991, iar mai tarziu, la 4 iulie 1995, avea sa devina academie militara. Procesul Bologna a insemnat o alta etapa importanta in istoria Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", cea care este astazi o universitate de invatamant si cercetare stiintifica, o clasificare ce obliga, necesita eforturi sustinute, bine orientate, spre a duce mai departe traditiile celor care au pus bazele invatamantului militar.
       Privind la certificarea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in invatamantul Superior, institutie care a efectuat evaluarea institutionala a academiei in anul 2010, calificativul "GRAD DE INCREDERE RIDICAT" acordat la acel moment, completat de raportul extrem de favorabil intocmit de evaluatorii din cadrul Asociatiei Universitare Europene, prezenti in academie cu ocazia celor doua vizite de evaluare institutionala externa, sunt tot atatea motive sa credem cu tarie ca toate eforturile au fost concentrate pe fagasul optim, iar comunitatea academica militara sibiana si-a "facut temele" asa cum se cuvine. Se cuvine sa le multumim tuturor artizanilor acestor realizari, comandanti, rectori, colaboratori, absolventi care au devenit personalitati ale vietii militare sau politice, fiecare in parte avand un rol de necontestat pe calea afirmarii academiei.
       Atingerea excelentei prin calitate nu a insemnat resemnarea ci, din contra, un motiv in plus de a intensifica eforturile de afirmare. Chiar in aceste zile agentia mai sus amintita a efectuat o vizita de evaluare pentru un nou program de pregatire prin studii universitare de masterat, program care se va adauga la oferta deja existenta, anume trei programe solide, care deja au fost acreditate si functioneaza cu succes.
       Personalul institutiei, dorind a sarbatori asa cum se cuvine aniversarea academiei, a organizat un program atractiv, dinamic si plin de elemente interesante, astfel incat, alaturi de oaspetii si apropiatii invitati la manifestari, sa petreaca o zi de neuitat.
       La orele 10.00 ale diminetii, gazde, invitati si toti aceia care au ales sa treaca pragul institutiei cu ocazia "ZILEI PORTILOR DESCHISE", au umplut platoul academiei, spre a lua parte la Ceremonialul special organizat pentru Ziua Academiei.
       Alocutiunea rectorului institutiei, domnul Gl.bg. prof.univ.dr.ing. Ghita BARSAN, una la subiect, extrem de deschisa, sincera si atractiva, a fost urmata de interventia vicepresedintelui Consiliului Judetean Sibiu, domnul Marcel LUCA, apreciativa, concisa si incheiata cu un calduros "La multi ani!" adresat institutiei etalon a cetatii Sibiului, pentru ca, mai apoi, studentilor academiei sa le fie rasplatite meritele recunoscute si apreciate. Diplome de excelenta pentru cei care au obtinut rezultate foarte bune la invatatura, diplome aniversare pentru toti aceia care au reprezentat Academia Fortelor Terestre la competitii sportive, manifestari stiintifice, sau au dovedit ca au un simt al umorului foarte dezvoltat -manifestat, cum altfel, in cadru organizat- toate acestea au facut ca, cei recompensati, sa simta altfel aniversarea institutiei care ii formeaza, educa si pregateste pentru viata.
       Momentul cel mai asteptat al festivitatii de premiere s-a consumat odata cu acordarea premiului Nicolae Balcescu, un premiu care a devenit traditie si e menit a recompensa elitele. Fericita castigatoare a ravnitului premiu este domnisoara Ciobanu Simona Andreea, studenta care "nu a pregetat a-si inzestra mintea cu studii solide, inima cu convictiuni puternice si comunitatea academica cu rezultate de exceptie" obtinute in cadrul mobilitatii ERASMUS, in Theresan Military Academy - Austria.
       Diploma care atesta premiul obtinut a fost inmanata de domnul colonel Karl Heiny WIEDNER, director de departament in cadrul academiei austriece. Defilarea efectivelor academiei a starnit entuziasmul celor mai mici dintre invitatii prezenti, sentiment amplificat de ultimele doua secvente din program, un exercitiu demonstrativ executat ireprosabil de studentii anului II de studii, respectiv un miniconcert (o demonstratie de virtuozitate) oferit de muzica militara a garnizoanei.
       Laboratoarele, salile de specialitate, armamentul si tehnica militara expuse pe platoul institutiei, Muzeul academiei, au fost toate vizitate de oaspetii academiei, in finalul unei zile aniversare, deschise "cetatii" careia ii apartine.

       LA MULTI ANI ACADEMIA FORTELOR TERESTRE!

Home