"DESTEAPTA-TE ROMANE!"
       In urma cu 165 de ani, in parcul Zavoi din Ramnicu-Valcea, la o intrunire a revolutionarilor pasoptisti, la 29 iulie, se intona pentru prima data, in mod oficial, cantecul revolutionar "Un rasunet", cantec ce avea sa devina Imnul National al Romaniei.
       "Desteapta-te romane!" a insotit si insufletit ostasii romani in toate evenimentele majore de dupa 1848. In timpul Razboiului de Independenta, la 1877, in momente de criza de dupa 23 august 1944 si pe parcursul zilelor zbuciumate ale lui decembrie 1989, acest imn s-a aflat in mod spontan pe buzele tuturor si a fost transmis pe posturile de radio si televiziune, imbarbatand intreaga tara.
       "Desteapta-te romane!", creatie cu adanc rasunet in constiinta neamului, s-a dovedit a fi imnul fraternitatii, cumuland contributia unui ardelean - Andrei Muresanu - si a unui muntean - Anton Pann. Adevarat arc de cerc peste decenii si veacuri, dupa 1989 simbol national, versurile sale dobandind viata, recapatandu-si rolul lor de altadata.
       Simbol national extrem de important, Imnul Romaniei a fost aniversat, luni 29 iulie, in cadrul unei ceremonii publice desfasurate in Piata Mare din centrul municipiului Sibiu.
       Reprezentantii structurilor administratiei publice locale si centrale, ai institutiilor sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, au rememorat evolutia Imnului National si importanta acestuia cu ocazia alocutiunilor pe care le-au sustinut, fiecare dintre ele avand scopul de a accentua semnificatia acestui simbol identitar in constiinta intregii natiuni.
       Defilarea detasamentului de onoare a fost precedata de intonarea vocala si instrumentala a Imnului "Desteapta-te Romane!" de catre intreaga adunare, dimpreuna cu cetatenii urbei prezenti - in numar mare - la manifestare, moment emotionant, mobilizator si inaltator.
Home