9 MAI ZIUA INDEPENDENTEI NATIONALE A ROMANIEI       In urma cu 136 de ani, la 9 mai 1877, avea sa fie proclamata Independenta de Stat a Romaniei, consfintita pe campul de lupta prin tributul de sange dat de Armata Romana la Vidin, Smardan si Plevna. Razboiul din 1877 - 1878 a demonstrat solidaritatea intregii natiuni pentru implinirea marelui deziderat national cucerirea Independentei de Stat.
      Independenta s-a produs dupa aproape cinci secole de lupta impotriva dominatiei otomane, dupa rezistenta opusa celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul Tarilor Romane, dupa revolutiile din 1821 si 1848 si dupa Unirea de la 1859.
      Repere istorice insemnate in evolutia statului roman, adevarate puncte de cotitura care au pus la grea incercare generatii intregi de romani si care au lasat urme adanci in constiinta nationala.
      In memoria tuturor celor care s-au jertfit pentru a construi si consolida Romania independenta moderna, a fost organizata, in data de 9 mai 2013, o Ceremonie publica de depunere de coroane si jerbe de flori la Monumentul ostasului din toate timpurile inaltat pe platoul din fata Cercului Militar Sibiu. Indiferent de institutia pe care o reprezentau, toti cei prezenti au trait cu profund respect, piosenie si apreciere momentul parcurs, o multumire adusa eroilor neamului, inca un semn ca memoria lor nu va fi nicicand uitata ci, din contra, va dainui etern.
      Cel de-al doilea eveniment pe care il asociem cu efigia zilei de 9 mai este victoria dobandita impotriva nazismului fascist german, victorie la care, tara noastra si armata ei au avut o contributie demna de toata consideratia. La 9 mai 1945, sub loviturile fortelor Natiunilor Unite, Germania nazista a fost silita sa capituleze neconditionat, moment ce a consfintit si incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale in Europa si consimtea Ziua Victoriei Natiunilor Unite.
      Tot in data de 9 mai, dar a anului 1950, s-a facut primul pas pentru realizarea Uniunii Europene. La acel moment, ministrul de externe al Frantei, a propus Germaniei asemeni altor state europene- "sa puna bazele concrete ale unei federatii europene, indispensabile pentru mentinerea pacii".
      Apreciind initiativa ca fiind punctul de pornire al constructiei Europei Unite, in anul 1985, Consiliul European de la Milano a ales ziua de 9 mai ca Ziua Europei. Gratie initiativelor, demersurilor intreprinse si a eforturilor conjugate, Uniunea Europeana inseamna azi, pentru peste 450 de milioane de oameni, mai putine frontiere, mai multe oportunitati, o Europa mai curata, egalitate de sanse, libertate si justitie sociala.
      O zi cu semnificatii deosebite, a unor mari victorii, care au marcat evolutia ulterioara a multor state si care se cuvine a fi sarbatorita la adevarata-i semnificatie, lucru care s-a infaptuit si in Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". In dimineata zilei de 9 mai, intreg personalul institutiei a intonat Imnul National al Romaniei si a audiat simfonia a 9-a a lui Beethoven, Oda Bucuriei, aleasa ca Imn al Uniunii Europene, urmate de o ampla si documentata evocare a istoricelor evenimente petrecute de-a lungul istoriei in data de 9 mai, sustinuta de un iubitor de istorie, domnul dr. Cosmin Roman muzeograful academiei.
      Acelasi pasionat de istorie este si artizanul unei expozitii organizate in institutie, una fotografica, avand drept tema actul de la 9 mai 1877, completata de o alta expozitie, "scrisa", pusa in scena prin contributia celor care isi desfasoara activitatea in cadrul bibliotecii institutiei, intitulata "9 mai in publicatiile romanesti".
      Glorie eterna eroilor neamului, La multi ani Romania independenta!, La multi ani Europa!
Home