ANIVERSAREA A 167 DE ANI DE INVATAMANT MILITAR ROMANESC LA SIBIU                Foto: Cosmin ROMAN ,plt.adj.Ionut LUNGU


      Comunitatea academica militara sibiana sarbatoreste astazi, 13 iunie 2014, 167 de ani de invatamant militar romanesc.
      Manifestarile au debutat in Aula academiei, cu deschiderea oficiala lucrarilor celei de-a XX-a editii a Conferintei Stiintifice Internationale, intitulata "Organizatia bazata pe cunoastere", in cadrul careia au fost acordate titluri de senatori de onoare domnilor gl.bg.(r)dr. ing. Tomasz BAK, prodecanul Facultatii de Administratie si Stiinte Sociale, din Rzeszow, Polonia, gl.bg.dr. Gábor KOVÁCS, prorectorul Universitatii Nationale de Educatie si Servicii Publice, din Budapesta, Ungaria si prof.univ.dr.ing. Ioan BONDREA, rectorul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.
      Al doilea moment important, s-a consumat pe platoul academiei, unde s-a desfasurat un ceremonial militar aniversar, la care au participat membrii ai administratiei publice locale si centrale, ai comunitatii academice sibiene, fosti comandanti ai institutiei si, nu in ultimul rand, personalitati din conducerea structurilor militare centrale.
      La ceas aniversar, Academiei Fortelor Terestre i-a fost conferita, in semn de apreciere si recunoastere a valorii in educatie si cercetare, de catre loctiitorul sefului Statului Major al Fortelor Aeriene, domnul gl.bg. Dan CAVALERU, "Emblema de Onoare a Fortelor Aeriene".
      Tot ca semn al aprecierii modului cum s-a desfasurat cooperarea in cadrul program bilateral de Intelegere culturala si cooperare lingvistica (CULP), coordonat de United States Army Cadet Command, conducerea acestei structuri a oferit o distinctie institutiei noastre, care a fost inmanata de sergent major Neil TAYLOR, unul dintre oaspetii americani prezenti in academie in cadrul editiei 2014 a activitatii.
      Numele patronului spiritual al Academiei Fortelor Terestre, istoricul si revolutionarul Nicolae Balcescu, a fost atribut distinctiei care se acorda, anual, celor mai merituosi reprezentanti ai comunitatii academice militare sibiene. In anul 2014, s-au facut remarcati dl. Lt. Ionut Alin MARINESCU, absolvent al academiei, pentru daruirea si spiritul de sacrificiu dovedite in executarea misiunilor incredintate in Teatrul de Operatii Afganistan, si domnul sd.plt.maj. Vasile TARCAN, pentru rezultatele de exceptie obtinute la pregatirea academica, militara si fizica in Academia Fortelor Terestre.
      Distinctia domnului sd.plt.maj. Vasile TARCAN a fost inmanata de domnul gl.mr.conf.univ.dr. Gabriel GABOR, directorul Statului Major General, iar distinctia domnului Lt. Ionut Alin MARINESCU, va ajunge la acesta , in Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania, unde se afla la recuperare dupa tragicul eveniment petrecut in Afganistan.
      Traditia universitara isi are momentele semnificative ce se consuma, cu emotie si entuziasm, in fiecare an universitar. Absolventii promotiei 2014, au predat Cheia Academiei Fortelor Terestre colegilor din anul 2 de studii, spre buna folosinta si respectuoasa pastrare.
      Activitatile s-au incheiat cu defilarea efectivelor academiei prin fata distinsilor invitati si cu "Ziua Portilor Deschise", prilej cu care toti oaspetii, au avut parte de un concert de muzica oferit de Muzica Militara a Garnizoanei Sibiu, de prezentari de tehnica si armament militar, expozitii de carte si fotografie, si multe altele.

Home