10 ANI DE LA ADERAREA ROMANIEI LA NATO
      Astazi 4 aprilie, incepand cu ora 11.00, in Aula Magna a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, s-a desfasurat Simpozionul cu titlul "Aniversarea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO".
      Activitatea, organizata de Universitatea "Lucian Blaga" in colaborare cu Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, a avut ca invitati pe Consilierul Prezidential Iulian Fota si pe jurnalistul si publicistul Emil Hurezeanu. De asemenea, au mai participat Prefectul judetului Sibiu, domnul Ovidiu Ioan Sitterli, Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, domnul Ioan Cindrea, membrii ai comunitatii academice din Sibiu, cadre militare din garnizoana si studenti din cele doua institutii de invatamant.
      Manifestarea a debutat cu urarea de bun venit adresata participantilor de catre domnul Ioan Bondrea, rectorul Universitatii „Lucian Blaga”, cu prezentarea invitatilor si cu discursul de deschidere despre "NATO, cel mai elaborat sistem de aparare colectiva al istoriei contemporane".
      Urmatorii care au luat cuvantul au fost domnul Ovidiu Sitterli care a scos in evidenta importanta zilei de 04 aprilie pentru NATO, azi implinindu-se 65 de ani de la infiintarea Aliantei Nord-Atlantice si domnul Ioan Cindrea, care a apreciat importanta momentului aderarii Romaniei la NATO, acum cand "nori negrii se strang in jurul nostru".
      Rectorul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", domnul general de brigada Ghita Barsan a evidentiat in discursul sau, importanta zilei de 29 martie 2004 cand Romania a fost declarata membru cu drepturi depline in NATO . De asemenea, a trecut in revista momentele cheie ale parcurgerii drumului pana la aderare si dupa aceasta si ce a insemnat acest drum pentru armata.
      Consilierul prezidential Iulian Fota a sustinut o alocutiune cu titlul "Romania, NATO si sfarsitul vacantei" prin care a incercat sa evidentiat faptul ca Romania, in evolutia ei de dupa 1989, a trecut printr-o perioada de progres economic, politic si social, dar care s-a incheiat in anul 2008. Acela a fost momentul cand Romania, in conceptia sa, a trecut intr-o alta etapa a existentei in care apartenenta la NATO i-a garantat securitatea pe plan extern, in conditiile unui mediu international delicat.
      Jurnalistul si publicistul Emil Hurezeanu a creat punti de legatura intre Romania dinainte de 1989 si Romania actuala, subliniind faptul ca este foarte important sa ne cunoastem trecutul deoarece lectiile invatate nu ne vor lasa sa repetam greseli. Nu putem sa nu sesizam placerea cu care vorbeste despre Sibiu, "a doua mare garnizoana dupa Bucuresti", in care academia formeaza tineri ofiteri care trebuie sa raspunda noilor provocari militare si in care s-a desfasurat, in anul 1995, primul exercitiu condus de NATO pe taram romanesc.

Home