BIBLIOTECA UNIVERSITARA - GENERAL IOAN SORIN              :  Foto: Cosmin ROMAN


      Incepand din data de 23 aprilie 2014, Biblioteca universitara din cadrul Academiei Fortelor Terestre poarta numele "General IOAN SORIN".
      Decizia de a acorda acest nume bibliotecii a fost generata de respectul pe care emblematicul lider militar si l-a castigat in randul studentilor, cadrelor didactice si militare, din institutia noastra .
      Domnul general Sorin IOAN, a fost o prezenta activa in viata Academiei. Domnia sa, a fost cel care, in calitate de loctiitor al sefului Statului Major General, in 13 iulie 2007, a decorat Drapelul de Lupta al Academiei cu Ordinul "Virtutea Militara" in Grad de Cavaler si a participat alaturi de Ministrul Apararii, din acea perioada, la dezvelirea placii de marmura de pe cladirea Comandamentului Academiei, dedicata celor 160 de ani de invatamant militar .
      A fost prezent si la deschiderea anului universitar 2012-2013, cand, discursul sau in calitate de sef al Statului Major al Fortelor Terestre a fost unul foarte emotionant si bine ancorat in realitatile timpurilor noastre.
      Dansul, a fost cel care atunci cand intra in calitate de profesor la ore, reusea sa capteze atentia studentilor prin postura si mai ales prin informatiile de actualitate pe care le transmitea. S-a simtit foarte apropiat de studenti, constientizand totodata rolul deosebit de important pe care il avea in asigurarea premiselor unei dezvoltari normale si armonioase a viitorilor ofiteri de comanda. A scris si o carte in acest sens, Management alternativ sau transfer de experienta. In argumentul acesteia, domnul general in rezerva Neculai STOINA spunea ca "sfaturile si recomandarile adresate liderilor militari, nu se refera, in mod direct, la gestionarea unor situatii, misiuni sau operatii anume, ci la cadrul general de management eficient al organizatiei, al resurselor umane ale acestora, care sa asigure desfasurarea activitatilor specifice, intr-un mediu angajat, participativ, bazat pe respect, incredere si motivatie". Preciza ca autorul sustine ca, "stilul si principiile de conducere ale liderilor militari pot capata diverse nuante, iar libertatea de a alege drumul optim apartine, fireste, fiecaruia. Insa valorile si virtutile militare trebuie sa ramana nealterate, iar curajul, onoarea si demnitatea fiecarui individ, precum si coeziunea institutionala nu se negociaza, reprezinta valente intangibile".
      Domnul general Sorin IOAN, prin intreaga sa cariera dedicata armatei, ramane in amintirea mediului academic militar sibian, ca un exemplu de profesionalism, modestie si daruire.

Home