"UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE IN CONSTIINTA NATIONALA"
      Pe 24 ianuarie romanii aniverseaza Unirea principatelor romanesti Muntenia si Moldova. De la Miron Costin si Mihai Viteazul, pana la Samuil Micu, Gheorghe Sincai sau Petru Maior, Tudor Vladimirescu, Nicolae Balcescu, Alecu Russo, Mihail Kogalniceanu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Simion Barnutiu... idealul unirii a dainuit in inimile tuturor romanilor. Pe 24 ianuarie 1859 a fost facut primul pas important spre unirea celor trei principate si infaptuirea Statului National Unitar Roman. Dupa ce la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales in unanimitate domn al Moldovei, Adunarea Electiva a Munteniei l-a ales domn si in Tara Romaneasca, iar Cuza a fost proclamat domn al Principatelor Unite. Ramas in fruntea tarii, intre 1859-1866, a infaptuit o serie de reforme fundamentale si benefice, conturand bazele Romaniei moderne.
      Vorbim, asadar, despre un act extrem de important in evolutia natiei noastre, o rascruce care, asemeni altor momente cu aceeasi insemnatate, trebuie, si cu siguranta va ramane vesnic in memoria romanilor. Acesta este si motivul pentru care vineri, 24 ianuarie 2014, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", in colaborare cu Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman "Astra", Universitatea "Lucian Blaga", Cercul Militar Sibiu si avand sprijinul autoritatilor publice locale, a organizat simpozionul intitulat "Unirea Principatelor Romane in constiinta nationala". Manifestarea, organizata cu ocazia aniversarii a 155 de ani de la "ziua cea mai mare a veacului al XIX-lea", ziua de 24 ianuarie 1859, s-a bucurat de o participare numeroasa, iar toti cei prezenti au avut ocazia de a retrai o pagina importanta de istorie nationala, gratie interventiilor documentate si presarate cu multe detalii mai putin cunoscute, oferite de domnul conf.univ.dr. Marian TIPLIC, prorector al Universitatii "Lucian Blaga" "Ideea de unitate in istoria nationala"- prof.univ.dr. Dumitru ACU, presedintele Asociatiunii "ASTRA" "Mihail Kogalniceanu si Unirea Principatelor" si a domnului Razvan POP, directorul Directiei pentru Patrimoniu, Sibiu "Contributia Sibiului la infaptuirea actului de la 24 ianuarie 1859 ". Ultima interventie din cadrul simpozionului a avut drept subiect figura centrala a implinirii actului de la 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, si a fost prezentata de domnul dr. Cosmin ROMAN.
      Vesnica recunostinta celor care au deschis o noua era, celor care au infaptuit "actul energic al intregii natiuni romane".

Home