"ISTORIA AERONAUTICII DIN TRANSILVANIA"


                Foto: P.c.c. Cosmin ROMAN

       Marti 28 iunie a.c, la Cercul Militar Sibiu, s-a desfasurat vernisajul expozitiei realizata de Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii Cluj, Facultatea de Inginerie "Hermann Oberth" din cadrul Universitatii "Lucian Blaga", Biblioteca Judeteana Astra Sibiu, Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului National Brukenthal Sibiu si Statul Major al Fortelor Aeriene sub titulatura de "Istoria aeronauticii din Transilvania", care l-a avut ca invitat de onoare, pe domnul gl.lt.(r) dr. Dr.H.C. ing. Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane si singurul roman care a zburat in spatiul cosmic.
       Cu acest prilej, pe platoul din fata Cercului Militar vizitatorii au avut posibilitatea sa vada replica avionului Vlaicu II - scara 1/1, realizata de domnul cdor. (rtr) Gheorghe Coman, iar in holul Cercului Militar, imagini ale aparatelor de zbor si ale realizatorilor acestora de la inceputurile aeronauticii romanesti si pana in prezent, machete si replici - scara 1/10 ale avioanelor Vuia I, Vlaicu I, II si III, manechine echipate in costume de aviatori, precum si o parasuta desfasurata.
       Tot cu aceasta ocazie, in Sala de Lectura s-a desfasurat simpozionul "Trecut si prezent in aeronautica romaneasca: Hermann Oberth si Dumitru-Dorin Prunariu", la finalul caruia, domnului gl.lt.(r) dr. Dr.H.C. ing. Dumitru-Dorin Prunariu i-a fost conferit, de catre Senatul Universitar al Academiei Fortelor Terestre, titlul de "Senator de Onoare" pentru realizarile profesionale exceptionale din domeniile aviatiei si ingineriei aerospatiala, promovarea imaginii profesiei militare pe plan national si international, pentru contributia stiintifica si didactica remarcabila in cadrul unor institutii de invatamant superior de prestigiu si pentru consacrarea ca model al ofiterului-cetatean in serviciul natiunii pentru studentii militari din Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu".
       La finalul activitatilor a avut loc Adunarea generala de constituire a Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii - Sibiu.Home