TANCUL ROMANESC

prezent si perspective

Cpt.prep.univ. Ioan Virca

Lt. instructor Daniel Dobos

    1. Tancurile romanesti aflate in dotarea actuala a fortelor terestre
Experienta acumulata pe timpul proiectarii si construirii transportoarelor amfibii blindate a permis specialistilor sa treaca la conceperea unui tanc care sa poata fi fabricat in tara noastra.
Din punct de vedere tehnico-tactic, tancul romanesc trebuia sa indeplineasca cele trei cerinte esentiale ale campului de lupta: mobilitate, putere de foc si protectie sporita [1]. La conturarea constructiei si definirea lui s-au efectuat numeroase studii tehnice de fundamentare, ce au fost dezbatute in consilii cu specialisti in domeniu, ale caror concluzii s-au materializat in teme de cercetare-proiectare.
Tancul romanesc a fost realizat in trei etape distincte, fiecare dintre ele reprezentand dezvoltarea celei dinainte, atat in ceea ce priveste componentele de baza, cat si procesele tehnologice adoptate. In prima etapa s-a urmarit crearea unui tanc mijlociu, cu carcasa blindata noua si echipament mecanic (motor 500 C.P., transmisie, instalatii anexe) de tipul celor existente in dotarea armatei romane, provenite din import.
Astfel, in anii 1974-1980 a fost asimilat tancul mijlociu TR-77-580, productia de serie fiind realizata intre 1979-1985; intre anii 1978-1986 a fost asimilat tancul mijlociu TR-85-800, cu motor de 830 C.P. si transmisia hidromecanica, constituite in agregat energetic monobloc similar tancurilor occidentale, productia de serie fiind executata intre anii 1986-1990 cu un ritm mediu de 100 bucati pe an, comparabil cu cel al unor state cu veche traditie in constructia de blindate [1].
In prezent specialistii romani in cooperare cu companii specializate din Franta, cea mai importanta fiind MATRA DEFENSE, au elaborat si pus in aplicare programul de modernizare al tancului TR-85 rezultand tancul TR-85 M1 care este un produs compatibil cu standardele NATO [2]:
    1. Modernizarea agregatului energetic de pe tancul TR-85M1
Agregatul energetic de pe tancul TR-85M1 este de tip monobloc in forma de T" obtinut prin modernizarea agregatului energetic de pe tancul TR-85-800.

Agregatul energetic este format din [3]:

Instalatii anexe [3]:
    1. Tendinte privind dotarea ulterioara cu tancuri a fortelor terestre
Dupa finalizarea omologarii si introducerii in inzestrare a tancului TR-85M1 se vizeaza pe termen lung realizarea si introducerea in inzestrare a unui nou tip de tanc, care sa indeplineasca urmatoarele cerinte tactice [3]:
Bibliografie

1. Urdareanu, T., Chriac, V. Motorizarea si mecanizarea armatei romane, Editura Transport Rutier, Bucuresti, 2000.
2. Revista Viata Armatei, nr. 10/1999.
3. Revista Panoramic Militar, nr. 3/1999.

                                                                                 Inapoi la cuprins