PUSCA MITRALIERA BUSHMAN CU DISPOZITIV ELECTRONIC DE CONTROL AL TRAGERII

Lt. col. ing. KERESZTES LÁSZLO


Arma a fost creata de designerul George Ealovega si a avut o reactie exceptionala pe piata. In 1990, la expozitia britanica de armament, Bushman a fost una din atractiile acestei expozitii si cele 55 de delegatii militare care au vizitat acest stand si-au manifestat interesul pentru arma Bushman.
In versiunea initiala, Bushman este un pistol mitraliera miniatura de 2,9 kg, de calibru 9 mm si cu teava standard cu lungimea de 83 mm. Arma este alimentata din încarcatoare cu capacitatea de 20 sau 32 cartuse. Teava si pisele automatului sunt confectionate din otel, iar scheletul (corpul) dintr-un aliaj usor.

Fig.1. Bushman cu teava de 254 mm, cu dispozitiv de ochire cu laser PSL 500 si noul suport pentru umar cu locas pentru încarcatorul de rezerva

Prototipul este prevazut cu un pat demontabil care se poate rabate în dreapta. In trusa cu accesorii se gasesc trei tevi având lungimi de 152, 254 si 356 mm, prezentand în exterior un strat termoizolator, precum si un bipied pentru marirea stabilitatii armei.

    1. Regulatorul pentru controlul cadentei

    2. Scopul acestui proiect a fost realizarea unei arme capabila sa loveasca tinta cu fiecare glont, lucru care nu a fost posibil pentru o cadenta de 1400 lov./min. Solutia adoptata a fost masurarea exacta a frecventei de vibratie a armei, iar plecarea glontului din teava sa se realizeze în momentul cand arma se gaseste pe linia de ochire initiala, ceea ce reprezinta o noutate.

      Fig.2. Bushman demontat si accesoriile

      1. – incarcatorul de 32 cartuse; 2. - incarcatoare de 20 cartuse; 3 – suportul pentru umar (patul); 4 – dispozitiv de ochire cu raza rosie; 5 - dispozitiv de ochire laser; 6 - dispozitiv de ochire optic; 7 - dispozitiv de ochire conventional; 8 – corpul armei; 9 – dispozitive electronice pentru controlul cadentei; 10 – dispozitiv de iluminare noaptea; 11 – tevile de 83, 152 si 254 mm; 12 – bipied; 13 – atenuator de zgomot.

      In faza experimentala s-a ajuns la concluzia ca o cadenta de 450 lov./min ar fi ideala, dar cercetarile ulterioare au demonstrat ca solutia este posibila numai cu ajutorul unui mecanism (instalatii) neconventional. In cele din urma s-a folosit o aparatura electronica pentru controlul cadentei, alimentat de la o baterie care poate rezista la 30000 de lovituri, dupa care este nevoie de inlocuirea acesteia (starea bateriei este indicata cu ajutorul unui LED).
      Cadenta de 450 lov./min este optima pentru Bushman, dar se tinde catre o cadenta de 1400 lov./min. Principiul de reglare a cadentei la valoarea maxima de catre regulator poate fi teoretic aplicabila la orice clasa de armament, pana la mitraliere.
      Intrucat frecventa ciclului de functionare este controlata de regulator, cadenta nu este influentata de tipul munitiei. Schimbatorul focului este conventional avand trei pozitii: sigura; semiautomata si automata.
      Precizia maxima se obtine cand se trage cu foc semiautomat, depasind celelalte arme portative de 9 mm, chear si pe cele cu teava lunga.
      Cand arma este trecuta la functionare automata, prima rafala va fi intotdeauna semiautomata. Daca se actioneaza tragaciul mai in spate cu 6 mm, regulatorul trece arma la o cadenta de 450 lov./min. Pentru trageri cu cadenta de 1400 lov./min se scoate din functiune (se opreste) regulatorul. Cand bateria se consuma, arma trece la functionare semiautomata.
      Arma este demontabila (modulara), ceea ce dureaza cateva secunde. Inaltatorul se poate demonta prin apasarea unei piedici, dupa care se roteste in sus si se scoate din locasul de pe capacul cutiei mecanismului. Arma este echipata cu aparate de ochire conventionale, optice si laser. De asemenea, are in dotare un atenuator de zgomot tip LEI.
      Pentru modelul Bushman cu teava de 83 mm gruparea loviturilor la 7 m cu foc continuu (automat) este de 20 de lovituri intr-un cerc cu diametrul de 120 mm. Tragand la aceeasi distanta, dar cu teava de 254 mm, folosind si bipiedul sau sprijinita in umar, arma poate rezista unei rafale lungi cu gruparea loviturilor intr-un cerc cu diametrul de 160 mm, dar cu cateva lovituri care ies din cercul cu diametrul de 121 mm.
       

    3. Potentialul (posibilitatile) pistolului Bushman

    4. Un nou bipied si un nou incarcator cu capacitate mare a fost preluat de la fortele speciale crescandu-i astfel potentialul (puterea focului si precizia) in campul de lupta ca o arma de aparare tragand rafale scurte.
      Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un calibru de 5,7 mm, fata de 9 mm, este mult mai eficient in ceea ce priveste controlul tragerii, forta de recul si bataia eficace. Intrucat acest calibru nu este utilizat in mod curent, s-a renuntat deoarece nu are cautare pe piata.
      Politia din Marea Britanie sustine ca Bushman ar putea inlocui armamentul actual din dotarea fortelor de politie. Dupa parerea FBI, pistoalele mitraliera calibru 10 mm sunt mai eficiente incheind contract cu firma Henckler & Koch pentru dotarea acestor forte. Pentru FBI este mai importanta precizia tragerii decat executarea unui foc automat cu cadenta mare.


BIBLIOGRAFIE

[1]. International Defense Review – Vol.23 – Nr. 9/1990

Inapoi la cuprins