Academia Fortelor Terestre - Nicolae Balcescu - Sibiu
Scoala de Aplicatie pentru Transmisiuni, Informatica si Razboi Electronic Sibiu
Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj-Napoca
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie Bucuresti
Universitatea A.I.Cuza Iasi, Facultatea de Fizica
Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Electrotehnica Bucuresti
 



activitati  derulare activitati & contributii    IMT


Activitati derulate si rezultate obtinute in 2006 la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Microtehnologii din Bucuresti

          Activitati…

A. REALIZAREA SI TESTAREA MONTAJELOR EXPERIMENTALE PENTRU APLICAREA IRADIERII IN CONDITIILE CONTROLATE

1. Montajul experimental de microunde in banda SHF
   Schema bloc a montajului de iradiere cu microunde a animalelor de laborator supuse experimentarilor este prezentat in fig.1.
El se compune din:
1 = Generator de microunde de tip G4-83 cu posibilitati de variere manuala a frecventei in plaja 7,5 GHz ... 10,5 GHz si a nivelului de putere generata intre 0 si 100 mW.
2 = Atenuator reglabil de microunde.
3 = Cuplor directional cu factorul de cuplaj de -10 dB de tip Unitra (Polonia) XI 21.
4 = 6 = Antene horn de emisie si de receptie de tip Unitra (Polonia) AP - R100, cu deschiderea aperturii de 75x52 mm2. Modul de propagare in aceste antene a fost TE10, componenta de camp electric fiind normala la latura mare a aperturii.
5 = Holder pentru retentia animalului de experienta in timpul iradierii cu microunde.
7 = Sectiune de adaptare in ghid de unda.
8 = Detector directional de tip Systron Donner DBG – 634, furnizeaza un semnal pentru milivoltmetrul digital (12) si (optional) pentru un inregistrator X – Y (13).
9 = Sarcina adaptata de tip Systron Donner DBG - 459.
10 = Wattmetru de microunde Hewlett Packard HP 436 A.
11 = 13 = Inregistrator X - Y de tip Hewlett Packard HP 7047 A.
12 = Multimetru digital IEMI E 0304

activitati IMT
Fig.1. Montajul experimental de microunde in banda SHF

2. Montajul de iradiere cu microunde in banda GSM 1800
   Montajul de iradiere cu microunde este prezentat in fig.2.
El este compus din:
- generator de microunde
- izolator
- atenuator variabil
- doua cuploare directionale
- doua detectoare identice
- doua voltmetre
- elementul radiant (aplicatorul) este o antena in lambda/2 realizata dintr-un cablu semirigid de microunde. Camasa metalica externa a acestui cablu a fost indepartata pe o distanta de 12 mm (sectiunea AA’) iar dielectricul cablului a fost indepartat pe o lungime de 6 mm (sectiunea BB’).
- Cuveta Aplicatorul este introdus in cuveta fluorimetrica astfel incat dielectricul si conductorul central sa fie complet introduse in mediul biologic (pana la sectiunea AA’). Nivelul de putere de microunde efectiv injectat in mediul biologic este diferenta dintre nivelul direct de putere si nivelul de putere reflectata indicate de cele doua voltmetre, tinand seama si de pierderile de putere pe cabluri, tranzitii si alte elemente ale montajului de microunde.

activitati IMT
Fig. 2 Montajul de masura in microunde (a) si aplicatorul folosit (b)

B. EXPERIMENTE DE IRADIERE CU DISPOZITIVUL EXPERIMENTAL IN BANDA SHF : STUDIUL REMISIEI TUMORALE IN CAZUL SOBOLANILOR IRADIATI CU MICROUNDE LA NIVELE REDUSE DE PUTERE SI EFECTELE IRADIERII CU MICROUNDE LA NIVELE ATERMICE DE PUTERE ASUPRA CELULELOR ASCITICE

B.1. Studiul remisiei tumorale

   Scopul acestei cercetari a fost gasirea unei posibiltati de a influenta dezvoltarea tumorala maligna prin iradiere cu microunde la nivele atermice de putere.
   In abordarea acestei probleme de catre o echipa de cercetare mixta cuprinzand cercetatori de la IMT Bucuresti si Inst. Oncologic Bucuresti s-a plecat de la premiza ca orice boala este consecinta unui dezechilibru energetic subtil intre corp (uman sau al unui animal de experienta) si mediul inconjurator. Prin urmare s-a incercat compensarea energetica a animalului bolnav in speranta ameliorarii starii sale sau chiar a vindecarii lui.
   Au fost realizate sase experimente folosind 25 de sobolani pe care au fost grefate celule tumorale. Un numar de 10 animale au fost pastrate ca martor (6 animale) respectiv ca martor retentionat (4 animale). Celelalte 15 animale au fost iradiate cu microunde cu frecventele cuprinse intre 7,5 GHz ... 10,5 GHz si diferite nivele de putere din domeniul atermic. Toate animalele din lotul martor au murit, timpul maxim de supravietuire fiind de 34 de zile de la inceperea experimentului. S-a considerat ca zi de incepere a experimentului ziua in care a fost aplicata prima sesiune de iradiere cu microunde animalelor din lotul experimental.
   Dintre cele 15 animale din lotul experimental, 12 au demonstrat o remisie tumorala definitiva. La sase luni de la inceperea experimentului animalele erau vii si capabile de reproducere. Mai mult, una dintre femelele iradiate a fost gestanta in timpul experimentului dar a dat nastere unor pui vii si sanatosi.
   In cazul a doi sobolani s-a constatat o recurenta a dezvoltarii tumorale si ei au murit in zilele 44 si respectiv 50 de la inceperea iradiarii cu microunde.
    Un animal a murit accidental din cauze care nu au legatura cu experimentul intreprins.
   Ca o concluzie finala poate fi luata in calcul ipoteza ca animalele si tumorile lor formeaza un ansamblu rezonant unitar. Prin alegerea adecvata a frecventelor si nivelelor de putere de iradiere (altele – desi cu variatii mici – pentru fiecare animal) nivelul entropiei a fost ajustat la valori normale permitand vindecarea animalului.

B.2. Efectele asupra celulelor ascitice

   Cercetarile raportate continua activitatea intreprinsa anterior prin iradierea cu microunde cu nivele de putere atermice, a unor sobolani grefati cu celule maligne. Scopul acestor experimentari este de a gasi o metoda neconventionala de tratare a cancerului folosind unde electromagnetice de inalta frecventa.
   In timpul experimentarilor au fost iradiate cu microunde cu anumite frecvente niste esantioane continand celule ascitice recoltate de la sobolani grefati in prealabil cu celule maligne.
a) Mortalitatea celulelor ascitice maligne in cazul iradierii lor cu microunde cu valorile utilizate este mai mare decat in cazul martorilor.
b) Aceasta mortalitate se mentine la valori crescute in raport cu martorii chiar si in cazul in care probele iradiate sunt ecranate cu ecrane metalice (Al sau Pb), iar radiatia de microunde se aplica din exteriorul ecranului. Aceasta constatare sugereaza existenta unei forme speciale de camp asociat cu, si specific tesuturilor vii. Am denumit aceasta entitate “camp bio-informational” sau “camp biotic”. Datele experimentale ne permit sa consideram ca acest camp biotic poate penetra materialele (metalele, de exemplu) care, in mod normal, opresc propagarea undelor electromagnetice.
   In anumite conditii campul biotic interactioneaza rezonant cu undele electromagnetice. Prin acest mecanism de interferenta, o anumita vibratie cu frecventa microundelor este transmisa via campul biotic suspensiei celulare care se afla in interiorul ecranului. Chiar si la nivele reduse de putere, mecanismul rezonant produce perturbari energetice. Aceasta vibratie transporta o anumita informatie, un anumit semnal care induce aceeasi mortalitate celulara ca si cum ecranul electromagnetic ar lipsi.
   In experimentele noastre folosind ca suport celulele ascitice maligne, aceste frecvente s-au situat in jurul a 8500 MHz.

C. EXPERIMENT DE IRADIERE CU MICROUNDE IN BANDA GSM1800: EFECTELE ASUPRA ANIZOTROPIEI MONOCITELOR SI TROMBOCITELOR UMANE

   Scopul acestor experimente a fost de a determina efectele radiatiei de microunde cu frecventa de 1800 MHz asupra anizotropiei membranare a unei populatii de monocite si trombocite din sangele uman. Nivelul de putere aplicat acestor celule a fost suficient de scazut pentru a putea fi considerat atermic. Experienta a demonstrat ca tendinta naturala de descrestere a anizotropiei membranei celulare este favorizata de iradierea cu microunde si ca aceasta tendinta se mentine si dupa incetarea iradierii. A fost aleasa frecventa de 1800 MHz datorita faptului ca aceasta este banda de extensie a sistemelor de telefonie mobila.
   Din datele numerice recoltate si din graficele trasate pot fi trase urmatoarele concluzii:
a) Pe intreaga durata a experimentarilor (cu sau fara radiatie de microunde aplicata) tendinta anizotropiei membranare a monocitelor este de a descreste.
b) Aceasta descrestere este mai accentuata daca se aplica radiatia de microunde cu frecventa de 1800 MHz. Tendinta se mentine si dupa incetarea iradierii cu unde electromagnetice.
c) Pentru o mai buna evidentiere a acestui rezultat, pentru populatia celulara monocitara, au fost alese perechi de esantioane pe criteriul celor mai apropiate valori ale descresterii anizotropiei in primele 30 min. cand iradierea cu microunde nu a fost aplicata. Viteza de descrestere a anizotropiei a fost evaluata atat in timpul iradierii cu microunde (30 min.) cat si dupa aceea (30 min.). Rezultatele evidentiaza acelasi aspect: anizotropia membranara tinde sa descreasca cu o viteza sporita.
d) Pentru populatia de celule trombocitice, anizotropia membranei celulare descreste, de asemenea, atat pe durata iradierii cat si dupa aceea.
e) Panta curbei descrescatoare este mai accentuata dupa iradierea cu microunde cu nivele de putere de 60 mW. Rezultatul sugereaza ca iradierea cu microunde favorizeaza descresterea anizotropiei membranare.