... Transformarea sistemului logistic actual reprezinta o actiune esentiala generata de nevoia de adaptare a acestuia la noile cerinte specifice impuse de rolul pe care îl are în matricea de securitate a Romaniei, de nevoia asigurarii capacitatilor actionale necesare pentru contributia la apararea Romaniei si a aliatilor sai.
       Studii recente au reliefat faptul ca eforturile de reinginerie a sistemului logistic sunt mult mai eficiente ca urmare a implementarii unor tehnologii avansate din domenii de varf ale societatii bazate pe cunoastere: cibernetica, electronica, automatica, robotica etc.
       Se poate aprecia astfel ca introducerea robotilor industriali în aplicatii logistice reprezinta o consecinaa a dezvoltarii tehnologiilor militare în consens cu dezideratul de a asigura structurilor luptatoare materialele si echipamentele necesare în cantitatea ceruta, în locatiile stabilite si în timpul oportun. Implementarea si dezvoltarea unor celule flexibile de fabricatie echipate cu roboti industriali în aplicatii din domeniul logisticii militare, presupune realizarea unor studii de cercetare referitoare la: interoperabilitatea  logistica si functionalitatea unor variante arhitecturale optime de roboti adecvati aplicatiilor dorite, conceptia, modelarea si simularea unor celule flexibile cu organizari diferite destinate eficientizarii activitatilor logistice.
       Prin acest proiect se au în vedere aspectele prezentate si se propune: studiul capabilitatilor sistemelor logistice utilizand celule flexibile de fabricatie echipate cu roboti industriali, conceptia, modelarea, proiectarea si implementarea unor module robotice adecvate deservirii optime a unor activitati logistice, îmbunatatirea logisticii didactice a Academiei Fortelor Terestre prin modernizarea unui laborator de Tehnologii Logistice Avansate necesar în pregatirea atat a studentilor de la specialitatea Logistica dar si a masteranzilor de la programele Managementul capabilitatilor organizationale si Management si Tehnologie...
Lansare carte „Înterferente in 9 litere - ROBMILCAP", 13.06.2013
NOUTATI:
Workshop - 13.05.2011 Workshop - 13.05.2011
La data de 13 mai 2011, in cadrul Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” Sibiu s-a desfasurat workshop-ul “Imbunatatirea capabilitatilor sistemelor logistice militare prin implementarea unor tehnologii avansate”. A fost una dintre activitatile vizate de proiectul de cercetare pentru stimularea constituirii de tinere echipe -ROBMILCAP- nr.59\2010, director proiect lector univ. dr. ing. Silviu Mihai Petrisor si derulat sub egida CNCS, AFT si MECTS.
Tot cu acest prilej a fost lansat si volumul “Management si tehnologii avansate in sisteme logistice- studii si cercetari” coordonat de S.M. Petrisor, Gh. Bârsan, D. Badea si publicat la editura Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” Sibiu, ISBN 978-973-153-106-9.
De asemenea, a fost un prilej favorabil pentru a discuta despre identitatea si legitimitatea mecatronicii, despre conduita specifica cercetarii stiintifice, despre faptul ca potentialul creativ poate si trebuie utilizat pentru siguranta si bunastarea sociala.
Printre participantii la sus-numitul workshop remarcam prezenta domnilor general de brigada Florinel Damian - comandantul Brigazii 8 Larom  si col. prof. univ. dr. ing. Ghita Bârsan - comandant si rector AFT.
Workshop - 10-12.05.2012 Workshop - 10-12.05.2012
GALERIE FOTO WORKSHOP 13.05.2011
GALERIE FOTO WORKSHOP 10-12.05.2012
    Vineri, 11 mai 2012, incepand cu orele 0930, in cadrul Laboratorului  “Tehnologii logistice avansate”, Centru de cercetare „Management si Tehnologie” au avut loc lucrarile Workshopului “Posibilitati de imbunatatire a performantelor sistemelor logistice militare prin implementarea unor tehnologii moderne. Abordari in viziunea tinerilor cercetatori - ROBMILCAP Young Researchers 2012”, activitate prevazuta a fi realizata in etapa a III-a a proiectului de cercetare pentru Stimularea constituirii de tinere echipe de cercetare de tip PN-II-RU-TE-10 cu denumirea ”Cercetari privind optimizarea capabilitatilor sistemului logistic militar prin implementarea unor solutii specifice tehnologiilor robotizate - ROBMILCAP”, perioada de derulare 2010-2013 (contract nr. 59/12.08.2010), cod CNCS TE_10, director proiect: Lect.univ.dr.ing. Silviu Mihai Petrisor.
    Dupa deschiderea oficiala realizata de directorul de proiect, au urmat prezentari de articole (sustinute de tineri cercetatori care s-au inscris cu lucrari la workshop), urmate de discutii fructuoase ce au avut ca subiect posibilitatile de aplicare a unor solutii interdisciplinare in cadrul sistemelor logistice militare. Aceasta prima sectiune a workshop-ului s-a incheiat cu prezentarea si lansarea volumului editat cu aceasta ocazie - Volum Workshop „Conexiuni logistice intre inginerie si management”, coordonat de domnii dr.ing. Silviu Mihai Petrisor si dr.ing. Dorel Badea, volum ce contine lucrarile realizate de 13 autori (studenti, masteranzi, doctoranzi) provenind din 4 centre universitare din tara de prestigiu, autori care au printre domeniile lor de interes si sistemele logistice.
    Deosebit de interesanta si dinamica a fost sectiunea a doua a activitatii, in care au fost prezentate solutii practice de implementare a tehnologiei mecatronice in domeniul militar. Acestea au fost prezentate atat de studentii Academiei Fortelor Terestre cat si din cadrul Academiei Tehnice Militare dar si de mediul de afaceri de profil. In acest sens, deosebit de captivanta a fost interventia reprezentantului firmei RobotsNet Consulting, domnul general manager ing. Cornel Catana, care, utilizand robotul umanoid NAO a reiterat importanta realizarii transferului tehnologic si al utilizarii in domeniul logisticii militare a unor solutii avansate specifice societatii bazate pe cunoastere.
    Pe parcursul desfasurarii activitatilor alaturi de organizatorii evenimentului au fost prezenti atat conducerea Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” cat si reprezentanti ai mass-mediei locale (oficialitati, presa si televiziuni locale, elevi ai Colegiului Tehnic Independenta) dar si de la nivel national (Trustul de presa al MApN, televiziunea nationala - TVR Pro Patria). Rectorul Academiei Fortelor Terestre, col.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan, a prezentat un invitat special aflat in vizita in institutie, domnisoara Laura POPA, ambasador ERASMUS din partea Romaniei la Uniunea Europeana.
    Logistica este una dintre activitatile care au aparut o data cu societatea umana, suferind pe parcursul evolutiei sale modificari esentiale. De la actiunea empirica de pregatire si ducere a unui razboi avand in majoritatea cazurilor drept miza resursele inegal detinute si distribuite intre diferite comunitati, logistica a parcurs un drum lung devenind o adevarata stiinta cu statut propriu si interdisciplinar. Prin coordonarea alcatuirii prezentului volum de studii si cercetari, am incercat, circumscris obiectivelor propuse prin desfasurarea workshopului, asigurarea unui puternic caracter interdisciplinar, avand certitudinea ca de aici rezulta o resursa valoroasa de cunoastere, benefica tuturor partilor interesate de acest domeniu de activitate. Desigur ca o parte din lucrarile volumului cuprind aspecte bibliografice ce se constituie intr-un relevant stadiu actual al cunoasterii in domeniul logisticii. Este imbucuratoare insa maniera de evidentiere a acestor aspecte, prin focusarea pe elementele de interes ale tinerilor autori, elemente ce constituie, in majoritatea cazurilor, baza elaborarii unor lucrari de finalizare a studiilor din diverse arii ale cunoasterii stiintifice (stiinte militare, inginerie, management, matematica, economie, marketing etc.).
    Dorim sa multumim tuturor participantilor care au fost prezenti la aceasta manifestare.



   "Analfabetismul stiintific risca sa devina obstacolul major în calea supravietuirii umanitatii"                                       
                                        (Leon M. Lederman, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica)

                                              SEMNAL EDITORIAL
       Laboratorul de Tehnologii Logistice Avansate, Centrul de cercetare Management si Tehnologie din cadrul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu a gazduit joi, 13 iunie 2013, ora 11:00, o lansare de carte, manifestare intitulata "Interferente în 9 litere - ROBMILCAP".
Rod al activitatii derulate în cadrul proiectului de cercetare Nr. 59/2010, abreviere ROBMILCAP, cu denumirea "Cercetari privind optimizarea capabilitatilor sistemului logistic militar prin implementarea unor solutii specifice tehnologiilor robotizate", program tip PN-RU-TE-10-CNCS, lucrarea "Integrarea Tehnologiilor Avansate în Managementul Capabilitatilor Logistice Militare - Monografie stiintifica" (autori: Silviu Mihai Petrisor, Dorel Badea) releva o serie de aspecte prin care tehnologia robotizata poate constitui un mediu favorabil procesului educational academic militar si civil contribuind, totodata, la îmbunatatirea achizitiei de competente a viitorilor specialisti. De asemenea, lucrarile atrag atentia si asupra faptului ca armonizarea palierului didactic cu segmentul de cercetare stiintifica si cu imperativele militare si civile ale momentului nu trebuie sa excluda concepte precum responsabilitatea spiritelor inovatoare sau umanismul tehnologic.
Lucrarea stiintifica reprezinta un cadru propice de exprimare a obiectivelor proiectului mai sus mentionat ce a vizat trei aspecte primordiale specifice unei arhitecturi logistice care sa raspunda eficient cerintelor razboiului modern si conceptului Sense and Respond Logistics Capability:
- din punct de vedere sistemic - dimensionarea optima a capabilitatilor resurselor logistice (forte si mijloace) respectiv robustetea si acuratetea algoritmilor în conceperea, proiectarea, modelarea si simularea sistemelor logistice utilizând tehnologia robotizata;
- din punct de vedere tehnic - conceptia, calculul si modelarea unor arhitecturi variate de roboti industriali destinati aplicatiilor logistice militare respectiv determinarea interconditionarilor între folosirea tehnicii robotizate în aplicatiile logistice si dezvoltarea tehnologiei militare;
- din punct de vedere operational - controlul indicatorilor de calitate pentru un sistem logistic respectiv estimarea cerintelor de standardizare si interoperabilitate în domeniul logisticii militare.
Un drum s-a încheiat, dar cu siguranta, prin eforturile depuse în cei trei ani (2010 - 2013), s-au asigurat premise certe de dezvoltare a unor noi cercetari în care, nutrim speranta, ca plusul de valoare adaugata în domeniu sa fie pe un trend ascendent.
Director proiect, Dr.ing.dipl. Silviu Mihai Petrisor
Departamentul Stiinte Tehnice, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu"
GALERIE FOTO LANSARE CARTE 13.06.2013