Revista 1/2001 - Aplicatii ale teledetectiei
Aplicatii ale teledetectiei Asis.univ. Cristian PopTeledetectia poate fi definita intr-un sens larg ca fiind o tehnologie care permite obtinerea de informatii asupra unor obiecte si fenomene fara a intra in contact nemijlocit cu acestea.
Tehnologiile de teledetectie permit achizitia si analiza datelor specifice, respectiv a imaginilor dirijate.
O alta definitie a teledetectiei, in sens pragmatic ar fi limitata de senzorii utilizati in mod uzual si de modul de generare a imaginilor dirijate.
Aplicatiile teledetectiei se pot imparti in doua categorii principale:Aplicatiile tematice constituie principalul domeniu de utilizare al teledetectiei si utilizeaza aspectul calitativ al informatiilor continute in imaginile digitale. Acest tip de aplicatii utilizeaza in principal imagini multispectrale obtinute cu senzori electronooptici sau radar, in mod independent sau corelate si in plus o serie de date din surse aditionale.
- Aplicatiile cartografice, care au ca drept scop obtinerea si actualizarea hartilor pe baza imaginilor satelitare, putându-se obtine harti sau planuri care pot ajunge, in prezent, la scara 1:4000, in cazul utilizarii inregistrarilor de la sateliti rusesti, in functie de rezonanta senzorului.
- Aplicatii tematice, care au ca drept scop obtinerea de harti tematice utilizând analiza datelor de teledetectie, in principal a imaginilor satelitare.
Avantajul principal al teledetectiei il constituie posibilitatea studierii, in mod static sau dinamic, a unor fenomene de mare amploare, lucru practic imposibil de realizat prin alte tehnici sau mijloace.Surse de date in teledetectie
Datele de teledetectie au caracter public in sensul ca pot fi achizitionate date din orice zona a lumii, de catre oricine (cu unele restrictii care se refera la zonele supuse controlului special al L/S Dept. of Defense, ca de exemplu: Libia, Iraq, Vietnam, Iugoslavia).
Sateliti existenti
1) Seria Landstat - exista sateliti Landsat 4 si Landsat 5. Rezolutia spatiala este de 30 m, datele fiind comercializate de firma EOSAT, Statele Unite.
2) Seria IRS - au caracteristica asemanatoare celor din seria Landsat si au prezent o rezolutie spatiala de 20 m.
3) Seria SPOT - satelitii francezi, datele fiind comercializate de SPOT Image. Satelitii SPOT (in numar de 4, in prezent) au o rezolutie de 10 m fiind foarte utili in aplicatii cartografice. O imagine SPOT are aproximativ 75 x Km, un avantaj al satelitilor SPOT il constituie obtinerea de imagini cu acoperire stereoscopica. Precizia de obtinere pentru cote fiind de circa 15 m.
4) Seria ERS - exista un singur satelit, cu o rezolutie spatiala de 15 m, fiind in proprietatea ESA (European Space Agency).
5) Sateliti de spionaj rusesti (COSMOS si altele), au o rezolutie spatiala de 0,5-4 m si realizeaza inregistrarea direct pe film.
Imaginile sunt disponibile de la firme din Rusia si firme, din Statele unite (PADCO), Anglia (JEBCO) sau Germania (GAF). Aceste firme realizeaza scanarea imaginilor fotografice.
6) Sateliti de mare rezolutie - au o rezolutie spatiala de 0,7 m sau chiar mai mare, si care au fost lansati dupa 1997. Dimensiunile unei imagini (scene) sunt de 10 x 10 km.
Toate categoriile de sateliti de teledetectie au in principiu doua tipuri de senzori.
a) Senzori pasivi, care inregistreaza radiatia reflectata de catre Pamânt.
b) Senzori activi, de exemplu senzorii radar. In România aceasta stiinta este aplicata destul de putin din lipsa resurselor cât si a specialistilor de teledetectie, in armata, de exemplu se fac doar mai mult studii teoretice si prea putine aplicatii practice, existând studii si aplicatii si de Radargrammetrie.
Bibliografie
[1] Zavoianu, I., Teledetectie curs, Universitatea de Constructii, Bucuresti, 1995.
[2] Rotaru, N., Anculete, Gh., Topogeodezie militara moderna, vol. II, Directia Topografica Militara, Bucuresti, 1993.
[3] Raducanu, G., Radargrammetrie, Academia Tehnica Militara, Bucuresti, 1997.