Trei sferturi de veac de la dezvelirea monumentului ofiterilor jertfiti pentru intregirea neamului


Trei sferturi de veac de la dezvelirea monumentului ofiterilor jertfiti pentru intregirea neamului

Lt.col.drd. Ioan Parean

        Nu cred sa existe vreun sibian autentic sau vreun militar din garnizoana Sibiu care sa nu fi admirat macar o data frumosul ansamblu monumental ce se gaseste la intersectia bulevardului Victoriei cu strada Argesului, in fata actualei Scoli de Aplicatie pentru Artilerie si Rachete „Ioan Voda".
    Sa urmarim in rândurile ce urmeaza povestea dezvelirii acestui monument care anul acesta implineste 75 de ani de existenta si „eternizeaza memoria celor 1658 de ofiteri, cei mai viteji dintre toti, cari s-au jertfit pentru Tron si Tara in razboiul nostru de intregire".
    Dupa incetarea ostilitatilor din primul razboi mondial si a razboiului din anul 1919 cu Ungaria bolsevica, la Sibiu, capitala administrativa a Transilvaniei din acei ani, unde isi avea sediile Consiliul Dirigent, a fost infiintata prin Inalt Decret Regal, la 1 iulie 1920, Scoala de infanterie nr.2, in fostul local al Scolii de Cadeti (Kadettenschule) din Sibiu a armatei austro-ungare.
    Din anul 1922, aceasta noua scoala a armatei române va purta numele de Scoala Militara de Infanterie nr. 2 „Principele Carol". Tot in acest an se naste ideea ridicarii, prin subscriptie publica, a unui monument din bronz care sa aminteasca generatiilor viitoare de jertfa ofiterilor români cazuti pentru Intregirea Neamului. Initiatorul ridicarii monumentului a fost comandantul scolii, colonelul Christea Vasilescu. Dupa strângerea fondurilor necesare ridicarii monumentului, a intrat in actiune echipa realizatorilor compusa din: arhitectul Georgescu, sculptorul I. Iordanescu, turnatorul in bronz Teodorescu si mesterul pietrar Binder.
    Monumentul ofiterilor de infanterie jertfiti pentru intregirea neamului este reprezentat printr-un grup statuar compus din doua siluete umane, care simbolizeaza România in chip de zeita ce decoreaza un ofiter ranit mortal pe câmpul de onoare si al carui suflet il va duce in Cer. Cele doua personaje sunt montate pe un soclu din piatra ce are la baza un basorelief din bronz cu scene de lupta incadrat de trofee simbolice de razboi, din acelasi metal.
    Prilejul dezvelirii monumentului a fost festivitatea de inaltare in grad, la 1 iulie 1926, a promotiei „Avram Iancu", de sublocotenenti din toate armele si a depunerii juramântului de credinta in fata primului Rege al tuturor românilor. Cu doi ani inainte, respectiv in anul 1922, s-a luat hotarârea ca in fiecare an promotiile de sublocotenenti de toate armele (infanterie, cavalerie, artilerie, geniu, administratie, aeronautica si marina) sa fie inaltati in grad intr-o alta garnizoana ce cuprinde intre unitatile sale militare si o scoala militara. Astfel, in anul 1924 inaltarea in grad s-a facut la Bucuresti (Scoala Militara de ofiteri de Infanterie nr.1), in anul 1925 tinerii sublocotenenti au fost inaltati in grad in garnizoana Constanta, la Scoala Militara de ofiteri de Marina, iar in anul 1926 Sibiului i-a revenit onoarea sa gazduiasca acest important eveniment anual din viata si cariera ostaseasca.
    La aceste festivitati au participat, in calitate de oaspeti de onoare, Regele Ferdinand I (1914-1927), Principele Nicolae, Ministrul de Razboi, generalul Ludovic Mircescu, Inspectorul general al armatei si al invatamântului militar, generalul Nicolae Petala, generalul veteran, viitor maresal al României, Constantin Prezan, precum si alti generali si ofiteri superiori din toate structurile armatei. Au participat la aceasta festivitate numeroase personalitati locale printre care enumeram: I.P.S.S. Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan (impreuna cu numerosi preoti din zona), comandantul Corpului 7 Armata, generalul Henri Cihoski, comandantul Regimentului 90 Infanterie, colonelul Theodor Theodorian, prefectul judetului, Nicolae Comsa, primarul orasului, dr. Wilhelm Goritz, iar din partea scolii militare, colonelul Christea Vasilescu alaturi de intregul corp de cadre, precum si preotul militar Ioan Dancila, duhovnicul scolii. Onoarea dezvelirii monumentului i-a fost rezervata regelui Ferdinand I, care a inlaturat pânza alba, invaluitoare a monumentului, tragând de un snur tricolor. Dupa cuvântarile oficiale a urmat defilarea proaspetilor sublocotenenti prin fata monumentului si a numerosilor si importantilor oaspeti.
    Aceasta este povestea veche de 75 de ani a unuia dintre cele mai frumoase monumente din municipiul de pe malurile Cibinului, grup statuar bine cunoscut de sibieni, dar cu o istorie aproape uitata.

    Bibliografie
[1] Nicolae Cerbulescu, Istoric-album al Scoalei Militare de Infanterie „Principele Carol", Tiparul Scoalei, Sibiu, 1931, p. 106-117.
[2] Cuvântul Poporului, anul VIII, nr. 36 din 23 iunie 1926, p. 2.
[3] Cuvântul Poporului, anul VIII, nr. 38 din 3 iulie 1926, p. 1-2.