Asupra sistemului de mentenanta dupa necesitate,

pe baza de diagnostic, aplicat tehnicii militare

Col.conf.univ.dr. Gheorghe Urechiatu

 

Pentru asigurarea disponibilitatii optime a sistemelor tehnice, in [1], autorii considera o varianta de clasificare a mentenantei, cu formele de organizare (fig. 1), care au ca scop final, obtinerea de performante maxime pentru acestea.
 
 

Fig. 1. Sisteme de mentenanta

In Ministerul Apararii Nationale pana la data de 4 V. 2000, conform prevederilor articolului 267 din Regulamentul asigurarii tehnice de blindate automobile si tractoare TA-1, s-a putut discuta de un sistem preventiv-planificat pentru intretinerile tehnice, iar in baza articolului 381, despre acelasi sistem, pentru reparatiile medii, capitale si reviziile generale.
Articolul 382 al aceluiasi regulament, prevede faptul ca in operatie(lupta), reparatiile medii si capitale au caracter preventiv planificat si de necesitate.
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 191/4.V. 2000, in capitolul destinat logisticii, printre altele, se prevede faptul ca „se renunta la principiul preventiv-planificat, de executare a reparatiilor de tehnica din inzestrarea armatei si se va aplica sistemului de mentenanta dupa necesitate, pe baza de diagnostic".
Pentru a stabilii in cadrul unei clasificarii locul unde se regaseste forma de organizare a mentenantei adoptata de M.Ap.N. si a obiectul ei de activitate, pentru satisfacerea nevoilor din domeniul logistic, este necesar a se face apel la literatura de specialitate. Conform literaturii de specialitate, mentenanta dupa nevoi, face parte din mentenanta corectiva.
Mentenanta corectiva reprezinta: ansamblul de activitati realizate dupa defectare unui mijloc de productie sau al unui produs sau de degradarea functiei sale in mod neprevazut. Aceste activitati constau in localizarea si diagnosticarea defectelor in interventii pentru restabilirea bunei functionari. Ea se descompune in:

In urma analizei prevederilor articolelor 267;381; 382, din [3] si ale capitolului Logistica, din [4], se poate concluziona ca, sistemul de mentenanta dupa necesitate, pe baza de diagnostic, face parte integranta din mentenanta paliativa ce apartine mentenantei corective.
Mentenanta preventiva este „mentenanta ce are ca obiect de activitate reducerea probabilitatilor de defectare sau degradare a unui bun sau serviciu". Tipurile de mentenanta preventiva pe care le putem aminti sunt urmatoarele:

Fig. 2. Sisteme de mentenanta

Bibliografie

Veza, I.; col. – Managementul activitatii de mentenanta, Editura Polirom, Bucuresti, 1999.
Ceausu, Iulian – Organizarea si conducerea activitatilor de intretinere si reparatii, Editura Tehnica, Bucuresti, 1980.
* * * – Regulamentul asigurarii tehnice de blindate automobile si tractoare,1987.
        Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 191, din 4 V 2000 
 
 
Inapoi la cuprins