Definirea si clasificarea actiunilor teroriste


Definirea si clasificarea actiunilor teroriste

Cpt. instructor Daniel Cismaru

    Tendintele de manifestare din ce in ce mai brutale a actiunilor teroriste de ordin politic, nationalist sau religios, amplificarea violentelor si a actiunilor agresive de tip atentat, genereaza un puternic sentiment de insecuritate si constituie o permanenta amenintare la adresa securitatii nationale a statelor lumii.
    Definirea terorismului in ordine cronologica:
    Terorism inseamna amenintarea cu folosirea violentei sau chiar folosirea acesteia in scopuri politice (Crozier 1960).
    Terorismul consta in acte de violenta planificate, folosite in scopuri politice, explicite indreptate impotriva unei puteri organizationale sau structuri statale si, care implica un numar relativ mic de conspiratori (Hamilton 1978).
    Terorismul inseamna folosirea sistematica a violentei in scopuri politice, indreptata impotriva celor neimplicate direct in conflictul politic, iar taria sa depinde de patru factori: arme, mobilitate, comunicatii si bani (Tromp 1979).
    Actiunile teroriste sunt ostentative (demonstrative) spectaculoase si teatrale, iar victimele sunt simple instrumente in jocul terorist (Hacker 1981).
    Terorismul inseamna folosirea extinsa si sistematica a violentei ofensive, a crimei si distrugerii, vizând oficialitatile guvernamentale si populatia in general, ca si proprietatea publica si privata in scopul de a determina indivizii, grupurile, comunitatile, entitatile economice si administrative sa-si schimbe comportamentul si strategiile actuale astfel incât sa corespunda cererilor teroriste (Sherman 1981).
    Terorismul este folosirea violentei sau amenintarii cu violenta in scopuri politice de catre persoane sau bunuri indiferent daca actioneaza pentru sau impotriva autoritatii guvernamentale stabilite daca asemenea actiuni urmaresc influentarea unui grup tinta aflat dincolo de victima sau victimele imediate (Leger 1990).
    Militarii vad in general in terorism o forma de conflict de intensivitate scazuta fiind la celalalt capat al spectrului un conflict armat care sfârseste cu un razboi generalizat. In efortul de considerare a terorismului ca pe o forma de ducere a razboiului, militarii isi focalizeaza atentia asupra statelor sponsor si asupra gruparilor teroriste din perspectiva strategiei, iar asupra indivizilor si actelor de terorism din perspectiva tactica.

    Clasificarea actiunilor teroriste
    Terorismul se manifesta sub multiple aspecte, scopurile si mobilurile acestuia nefiind aceleasi. Literatura de specialitate clasifica actiunile folosind diferite criterii.
1. Actiunile teroriste calificate dupa modalitatile de executare:
-terorismul direct care vizeaza un scop diversionist imediat, acesta constituind insusi obiectivul actiunii propriu-zise;
-terorismul indirect in care se incadreaza toate actele distructive care vin in sprijinul infaptuirii actului principal caci actul terorist nu este pregatit la intâmplare.

2. Actiunile teroriste clasificate dupa mobilul care sta la baza actului terorist:
-terorismul de drept comun caracterizat printr-o violenta de amploare folosita pe timpul realizarii scopului propus. Este de fapt terorismul folosit in scopuri personale;
-terorismul social folosit la schimbarea ordinii de drept intr-o tara. Se caracterizeaza prin faptul ca nu depaseste granita unui stat;
-terorismul politic este dirijat impotriva statului si a organelor sale democratice. Vizeaza ruperea relatiilor dintre state, agresarea acestora, influentarea politicii interne sau externe;
-terorismul de stat reprezinta forma cea mai grava si cea mai distrugatoare, mai este numit si terorism politico-guvernamental armat. Terorismul de stat a aparut odata cu statul. Manifestarea lui consta in: sabotaj, diversiuni, influenta psihologica etc.

3. Actiunile teroriste clasificate dupa spatiul in care se practica:
-terorism national sau intern, când toate elementele constitutive ale acestuia, se desfasoara pe teritoriul unui stat;
-terorism international când fortele angajate sau implicate precum si efectele actelor teroriste se prelungesc pe teritoriul mai multor state.

4. Actiunile teroriste clasificate dupa tipologia formelor de manifestare:
-terorismul organizational specific gruparilor mici care nu dispun de sprijin popular;
-terorismul practicat in contextul insurgentelor, menit sa erodeze credibilitatea guvernului, legitimitatea politica prin terorizarea civililor;
-terorismul sponsorizat, care implica sprijinirea unor grupari teroriste de catre state suverane.

Tehnologiile avansate cât si scenariile folosite fac actiunile teroriste foarte distructive.

Note bibliografice
[ 1] * * *, Terminologia de specialitate, terorism, antiterorismS.P.P., 1993
[ 2] * * *, Terrorism Group Profiles – U.S. Gouvernnent Office Washington D.C., 1999-2000
[ 3] * * *, The New Encyclopaedie Britanica Inc., 1995
[ 4] Mr. Laurentiu D. Nita, Terorism, Antiterorism, Contraterorism, 1997
[ 5] Heliona Ianculescu, Cazuri celebre in istoria terorismului, Editura Niculescu, 1998
[ 6] Maxim Ioan, Terorismul: cauze, efecte si masuri de combatere, Editura Meridian, 1998
[ 7] * * *, Countering Terrorism U.S. Army