Comportamentul managerial – element definitoriu in cariera logisticianului militar
Comportamentul managerial – element definitoriu in cariera logisticianului militar Mr.dr. GHEORGHE MINCULETE
Academia de Înalte Studii MilitareIn etapa actuala a dezvoltarii economiei de piata, activitatea managerului in domeniul logisticii militare reprezinta un proces cu o ascendenta continua, in functie de mutatiile intervenite in cariera ofiterului de logistica.
Munca acestui tip de manager necesita un complex de cunostinte teoretice si de deprinderi practice specifice militare.
Pe baza abordarilor facute in literatura de specialitate consideram ca definitia managerului sau cadrului de conducere logistica, difera in general, fiind cunoscute doua tendinte principale. O prima abordare include in categoria managerilor de logistica atât cadrele de conducere (sefii de compartimente logistice; sefii de birouri, sectii, servicii logistice) cât si pe ofiterii de specialitate subordonati. O a doua tendinta include in categoria managerilor logistici numai persoanele care detin efectiv posturi manageriale logistice (dupa cum am mentionat).
In unitatile si marile unitati militare, cele doua tendinte ale managerului, ca si in cazul unei firme, au specificacitatea lor, ceea ce determina ca procesele decizionale sa fie in primul caz mai simple, iar in cel de al doilea mai complexe. Ca urmare, sfera competentelor sarcinilor si responsabilitatilor atribuite organelor de conducere logistica este sensibil mai mare cu cea a cadrelor de executie, datorita reflectarii firesti a specificitatii si amplorii obiectivelor si obligatiilor ce le revin.
Activitatea managerului logistician presupune o vocatie fondata pe acumularea de cunostinte, determinata de aptitudini si atitudini ce urmeaza a fi folosite pentru a exercita in mod permanent, integral sau partial, functii de previziune, organizare, coordonare, antrenare si evaluare, referitoare la procesele de munca exercitate de subordonati.
Materia prima a managerilor in domeniul logisticii o reprezinta potentialul subordonatilor si propriul lor talent de a organiza si desfasura activitatile proprii.1. Sfera calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor managerilor din domeniul logisticii
Specificul proceselor manageriale din domeniul logisticii militare se reflecta atât in proportia superioara in care ofiterii de logistica trebuie sa posede o serie de calitati, cunostinte, aptitudini si comportamente specifice domeniului militar, cât si cunostinte si aptitudini proprii domeniului logisticii. Din prima categorie fac parte inteligenta, memoria, spiritul de observatie, capacitatea de concentrare, sanatate, caracterul – calitati necesare oricarui ofiter, dar la dimensiuni sporite pentru managerii logistici, data fiind complexitatea si dificultatea proceselor manageriale pe care acestia le desfasoara. Pe lânga calitatile native mentionate ofiterii de logistica, si in special cadrele de conducere trebuie sa posede intr-o proportie sporita, pe lânga pregatirea de specialitate si o serie de cunostinte economice (de economie politica, management, marketing, contabilitate, finante), psiho-sociologie, juridice, tehnice, matematice si strategice, de cultura generala etc. si aptitudini de autoperfectionare continua, de a lucra in echipa s.a.
Fiind insa dependenta de nivelul ierarhic, capacitatea de a decide depinde de cunostintele manageriale si este axat pe pregatirea militara si de specialitate aplicabile la pace, criza sau razboi. Cunostintele de management si marketing specifice aprovizionarilor si consumului militar, celelalte cunostinte economice, abilitatea de a dirija oamenii si capacitatea de autoperfectionare continua au un rol prioritar pentru oricare dintre managerii logisticii.
Capacitatea de a conduce in echipa, participativ, este o a1ta aptitudine cu o importanta deosebita pentru problematica complexa a logisticii militare. Managementul logistic participativ necesita cadre (de logistica) foarte bine pregatite, capabile sa depisteze, mobilizeze si amplifice potentialul microgrupului de executie si de conducere din care fac parte. De asemenea, capacitatea de a conduce in echipa implica o strânsa colaborare cu subordonatii si utilizarea pe scara larga a consultarii acestora, a luarii deciziilor in grup, in baza unor proceduri acceptate de legislatia in vigoare.
Influenta interpersonala pe care o exercita ofiterul de conducere logistica asupra subordonatilor sai (militari si civili) cit si acestia asupra personalului condus este reprezentata de capacitatea manageriala sau „leadershipul".
Capacitatea manageriala (leadershipul) reprezinta potentialul activ, manifest al managerului logistic (sef de compartiment, birou, sectie sau serviciu logistic etc.), prin care acestia isi aduce contributia directa la functionarea unitatii sau marii unitati, in calitatea sa de manager al proceselor economice specifice, prin care se delimiteaza, in ultima instanta, de celelalte categorii de personal incadrat.
Din punctul de vedere care ne intereseaza, capacitatea managerului logistic militar presupune, cu alte cuvinte, un complex de calitati, insusiri, aptitudini si atitudini, concentrate in personalitatea acestuia. La acestea se adauga autoritatea, responsabilitatea si pregatirea care ii dau competenta necesara.
Capacitatea poate fi impartita in capacitatea de conceptie profesionala, manageriala, organizatorica, umana si altele.
Acolo unde lipseste stiinta manageriala, isi face lor ineficienta si risipa. Pentru aceasta, managerul logistic, fie organ de decizie sau de executie, este dator sa discearna problemele sa le ierarhizeze si sa le rezolve in ordinea importantei. De aceea, competenta personala este o conditie a autoritatii managerului si o componenta a personalitatii sale, iar competenta psihologica reprezinta o capacitate reala in activitatea manageriala logistica.
In opinia noastra perspectiva integrarii euro-atlantice impune ca leadershipul logistic sa reprezinte o conditie sine qua non pentru planificarea logistica in toate structurile de profil din armata. Totodata, pentru o reusita in acest sens, periodic, trebuie actualizata pregatirea in domeniul managementului si marketingului, adaptata domeniului logisticii militare, tinând cont de ritmul rapid de uzura morala a cunostintelor, metodelor si tehnicilor manageriale.2. Comportamentul managerului logistician
In sens restrâns, comportamentul consta in ansamblul modalitatilor de reactie ale organismului la interactiunea acestuia cu mediul inconjurator. Si din punct de vedere al managerului logistician se desprind, in general, doua tipuri: unul mai putin eficient, care da ordine si dispozitii fara a aprecia realitatile si eforturile, punând pret pe obligativitatea formala a indeplinirii sarcinilor, astfel incât sa-si pastreze tinuta formala; altul eficient, in care managerul nu apare totdeauna intr-o tinuta oficiala, ci intr-una prietenoasa, care apreciaza realist eforturile si realizarile. Cele doua nu se exclud, ci se completeaza, dând nastere la o gama larga de situatii si posibilitati de aplicare in functie de imprejurari si de oameni. Din impletirea lor rezulta aria muncii managerului logistic, conturata prin sase trasaturi esentiale: feedback-ul, dozarea libertatii de actiune, realitatea muncii, orientarea realizarilor, mobilitatea si personalitatea.
In activitatea sa, managerul logistician este dator sa tina seama de principiile fundamentale de orientare a comportamentului, de inteligenta, cunostinte profesionale si, in domeniul managementului, de capacitatea de a organiza experienta anterioara, flexibilitatea in gândire, deprinderea de a privi catre sine si catre subordonatii din compartimentul pe care il conduce, intelegerea pentru ceea ce se asteapta de la sine, motivarea pentru obtinerea unor rezultate scontate, participarea la constientizarea sarcinilor ce stau in fata salariatilor condusi, asigurarea unui climat organizational care sa contribuie la realizarea unei comunicari perfecte, impartasirea experientei proprii si altor ofiteri de logistica, formarea colaboratorilor (subordonatilor directi), repartizarea de atributii, planificarea si adoptarea de decizii prin consultare si participare.
In activitatea manageriala logistica secretul consta in vitalitatea si dispozitia sufleteasca datatoare de rezultate pozitive unite cu fermitatea si integritatea managerului. Un manager logistic obosit, surmenat, artagos este un manager slab. Pentru un manager, a fi calm este o calitate, care se transmite cu usurinta colaboratorilor si salariatilor din subordine, o conditie de baza pentru asigurarea caracterului sistematic al muncii si de prevenire a greselilor.
Comportamentul managerului in domeniul logistic trebuie sa fie flexibil si adaptabil comportamentelor diferite ale personalului subordonat.
Flexibilitatea ii da posibilitatea logisticianului-manager sa actioneze in mod eficient in micromediul unitatii sau marii unitati militare in care isi desfasoara activitatea.3. Autoritatea si raspunderea managerului logistic
Autoritatea inseamna impunerea de catre subiect a unei influente asupra altuia cu scopul ca acesta din urma sa se conformeze si sa asculte. Realizarea autoritatii presupune si realizarea unui consens din partea aceluia asupra caruia se exercita. Cu alte cuvinte, autoritatea inseamna, in general, influenta, dreptul de a da ordine si dispozitii, de a impune cuiva ascultare in virtutea unei calitati sau a unei imputerniciri.
In executarea atributiilor sale, managerul logistic actioneaza, in primul rând, prin autoritatea cu care este investit, mijloc prin care se asigura subordonarea vointei salariatilor ce functioneaza in compartimentul respectiv. Aceasta putere a managerului logistic, investit cu autoritate potrivit functiei pe care este incadrat consta in faptul ca el inspira incredere si respect, convingere si fermitate in justetea comportarii si activitatii sale. Pentru ca puterea managerului asupra subordonatilor sai sa fie cea scontata competenta, personalitatea si responsabilitatea acestuia trebuie sa ridice la un nivel superior. Managerul logistic raspunde nu numai de munca sa, ci si de rezultatele activitatii depuse de catre subordonatii sai. In acest cadru, autoritatea, experienta si raspunderea trebuie impartasite cu principalii colaboratori (subordonati direct). In felul acesta managerul logistic obtine timpul necesar pentru perfectionarea propriei activitati, dezvoltându-si astfel capacitatea de a conduce eficient si in viitor.4. Tipurile de manageri logistici si stilurile manageriale
In literatura de specialitate, tipurile de manageri variaza de la un specialist la altul, in functie de criteriile specifice care au stat la baza delimitarii lor si de combinatiile acestor criterii. Spre exemplu, francezul Chalvin delimiteaza zece tipuri de manageri: organizatorul, participativul, intreprinzatorul, realistul, maximalistul, birocratul, demagogul, tehnocratul, oportunistul, utopistul modernist. Un alt specialist, profesorul american Keith Davis, deosebeste patru tipuri de cadre de conducere: autocrat, custodial, suportiv si colegial, iar profesorul polonez Starosciak, doua tipuri - autocrat si democrat.
Cercetari mai recente au delimitat si tipuri de antimanageri. Potrivit unei asemenea cercetari, se deosebesc urmatoarele tipuri: abraziv, arogant, exploziv, infidel si fricos.
Din punct de vedere psihologic exista o legatura directa intre preferinta emisferica (stânga sau dreapta) a creierului si stilurile manageriale. Pentru relevarea stilurilor de conducere, specifice acestui criteriu, trebuie facuta o sinteza a caracteristicilor celor doua emisfere. Astfel, fiecare parte a creierului – evidentia J. Levy (1978) – este programata sa realizeze un set de functii cognitive, pe care cealalta parte le considera dificile sau irealizabile. Emisfera dreapta sintetizeaza dimensiunile spatiale. Emisfera stânga analizeaza dimensiunile temporalitatii. Emisfera dreapta evalueaza asemanarile vizuale, cu exceptia celor conceptuale. Emisfera stânga opereaza in sens opus. Emisfera dreapta percepe formele, emisfera stâna detaliile. Emisfera dreapta codifica inputurile senzoriale sub forma imaginii, emisfera stânga in termenii descrierii lingvistice. Emisferei drepte ii lipseste un analizator fanologic, celei stâng un sintetizor de forme.
Investigatiile psihologice au pus in evidenta existenta unei corelatii directe intre stilurile de conducere (leadershipstyles) si preferinta emisferica.
S-a remarcat faptul ca, stilurile de conducere autocrate, directive sunt practicate de persoanele care opereaza preferential in registrul cognitiv al emisferei stângi: stilul laissez-faire de cei caracterizati prin dominatia proceselor cognitive ale emisferei drepte, in timp ce managerii care practica un stil flegmatic – participativ au un potential cognitiv bilateralizat, operând, deci, simultan in registrul ambelor emisfere.
Studii recente, desfasurate la Universitatea Tehnica din California, au evidentiat faptul ca persoanele care au obtinut scoruri ridicate pentru sarcini cognitive referitoare la predictia viitorului beneficiau de capacitatea de a opera in registrul ambelor emisfere. D. Leye (1982) remarca in acest sens, faptul ca „erorile curente ale previziunii economice realizate de economisti o specialitate centrata pe preferinta si dominatia proceselor emisferei stângi – indica nevoia unor modele previzionale care folosesc ambele registre cognitive de analiza si de procesare informationala".
Tinând cont de cunostintele, aptitudinile manageriale si, indeosebi, de abilitatea de a dirija oamenii, in domeniul logisticii militare activeaza in principiu trei tipuri de manageri: participativi, participativ-autoritari, autoritari.
Managerii de tip participativ se caracterizeaza, de regula printr-o solida pregatire atât in domeniul managementului, cit si in domeniul in care se inscrie activitatea grupului condus, de unde si lipsa de reticente pentru a aborda in comun cu subordonatii, sefii si colegii, problemele implicate. In general, managerii de tip participativ au usurinta contactelor umane, impunându-se prin cunostinte, tact si atasament. Deleaga pe scara larga ori de câte ori este nevoie, realizarea unor actiuni. Pun un accent deosebit pe asigurarea unui climat de munca destins, favorabil dezvoltarii personalitatii subordonatilor. Utilizeaza puterea, competenta acordata, cu precautie, acestea reprezentând doar un suport pentru realizarea obiectivelor atribuite.
Tipul autoritar de manager se caracterizeaza prin situarea, pe primul plan, a relatiilor ierarhice de subordonare, utilizând pe scara redusa delegarea si consultarea subordonatilor, uneori si pentru a masca unele lacune in pregatire. Placerea de a exercita competentele acordate, de a comanda, combinate cu o anumita nepricepere in abordarea, la modul amical al subordonatilor, se rasfrânge adesea intr-un climat auster, caracterizat prin rezerve din partea subordonatilor, prin exces de controale din partea sefului, ce diminueaza initiativa si creativitatea personalului. In exercitarea proceselor si relatiilor manageriale, accentul cade asupra realizarii sarcinilor si obiectivelor, aspectele umane ocupând o pozitie secundara, reflectare, si a unui volum de cunostinte si deprinderi manageriale mai redus calitativ si cantitativ.
Fireste, tipul de manager participativ-autoritar consta intr-o combinare in proportii relativ egale a caracteristicilor proprii tipurilor precedente. Acesta promoveaza destul de intens consultarea, delegarea si, in general, cooperarea la conducere, intr-o optica insa, adesea, cu tente autoritare; aparând nu rareori situatii conflictuale latente sau deschise.
Fiecarui tip de manager logistic ii corespunde un stil managerial, care nu reprezinta altceva decât manifestarea calitatilor si aptitudinilor acestuia in relatiile cu subordonatii, sefii si colegii.
Stilul de conducere sau managerial reflecta tipul de management in ceea ce acesta are esential. Temporar, in conditiile speciale managerul logistician poate sa manifeste un tip de conducere care nu-i este specific. Spre exemplu, un manager logistic de tip participativ poate sa abordeze un stil managerial autoritar fata de unul sau altul din subordonati, care, in mod repetat nu-si realizeaza obiectivele conform atributiunilor functionale si ordinelor primite.
Pentru a fi mai sugestivi in cele afirmate pâna acum, tipul si stilul managerial pot fi comparate cu un iceberg, in care partea care se vede – 1/3 din acesta – reprezinta stilul managerial, celelalte 2/3, invizibile la suprafata, fiind reprezentate de tipul de manager.5. Reguli de comportare a managerilor logistici in aporturile cu subordonatii
Nr. crt. Reguli Sa tratezi pe altii, asa cum ai vrea sa fii tratat. Sa respecti personalitatea fiecarei persoane, demnitatea sa. Sa iei oamenii asa cum sunt si nu asa cum ii inchipui ca ar trebui sa fie si, prin urmare, sa nu astepti de la ei imposibilul.
Nr. crt. Reguli Personalul, preocuparile si aspiratiile lui se cunosc cel mai bine prin contacte directe, cât mai frecvente. Sa tratezi in mod diferentiat fiecare persoana, cautând sa intelegi colaboratorii, sa te situezi in locul lor, bazat pe calitatile, cunostintele, deprinderile si aptitudinile pe care efectiv le poseda. Sa nu „predici", ci sa dai exemplu personal. Sa fi impartial. Sa fi sever in ceea ce priveste principiile si suplu in privinta formei. Sa respecti intotdeauna cuvântul dat, intrucât managerul trebuie cunoscut ca un om de cuvânt. Orice salariat subordonat trebuie informat dinainte cu privire la modificarile ce vor afecta situatia sa in cadrul compartimentului in care lucreaza. Sa actionezi continuu pentru dezvoltarea spiritului de colaborare, pentru crearea unui climat de incredere reciproca. Sa utilizezi competentele si responsabilitatile atribuite cu tact, asigurând impunerea in fata subordonatilor prin autoritatea cunostintelor si nu prin constrângere. Zvonurile trebuie combatute prin fapte cunoscute sau verificabile. Comunicarea si aplicarea sanctiunilor trebuie efectuate cu tact. Când se produc dificultati sau insuccese datorita colaboratorului, managerul trebuie sa depisteze mai intâi partea sa de vina. Recunoasterea calitatilor, cunostintelor, aptitudinilor si deprinderilor performante ale subordonatilor prezinta un pronuntat caracter simulator in procesul muncii. *
* *
Pentru evolutia in cariera a ofiterului de logistica, consideram ca se impune, cu necesitate, perfectionarea continua a acestuia prin diverse cursuri de pregatire profesionala si manageriala.
Numirea omului potrivit in functia potrivita, dublata de efortul permanent al acestuia pentru permanenta dezvoltare a deprinderilor de manager logistic – denota cheia succesului in domeniu.
Consideram ca a venit vremea sa se produca schimbarile necesare in strategia de promovare a logisticienilor militari in domeniile ce reclama specialisti cu solide cunostinte de specialitate si reale aptitudini de conducere.