EXPOZITIE DEDICATA BATALIEI SIBIULUI DIN PRIMUL RAZBOI MONDIAL 9 fotografii


Expozitia cu titlul Centenarul Primului Razboi Mondial - Batalia Sibiului, rod al colaborarii dintre Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu, Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu si Muzeul National Brukenthal aduce in prim plan, prin materialul expozitional etalat (publicatii seriale, carti postale, afise, fotografii), aspecte relevante privitoare la ultima batalie pentru Sibiu. Evenimentul este gazduit de Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu, vandu-i in calitate de curatori pe dr. Toma-Cosmin Roman (Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu), dr. Bogdan Andriescu (Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu), Adrian Georgescu (Muzeul National Brukenthal).
Intrarea Romaniei in Marele Razboi, in noaptea de 14/27 - 15/28 august 1916, a determinat declansarea operatiunilor militare si in jurul Sibiului. Grupul de acoperire Lotru-Olt (care devine ulterior Corpul de Olt), cu aproximativ 18000 de oameni, a luat prin surprindere putinele trupe de granita austro-ungare.
Misiunea trupelor romane era aceea de a realiza o patrundere suficienta pentru asigurarea apararii in teritoriul cucerit si crearii acelei perdele necesare in spatele careia sa se poata constitui marile comandamente ale diviziilor romane. Misiunea Grupului Olt-Lotru a fost considerata incheiata in seara zilei de 17/30 august 1916, creand astfel premisele concentrarii fortelor romane ale Diviziilor 13 si 23 Infanterie, comandate de generalii Constantin Manolescu si Matei Kastris, si pregatirea etapei urmatoare a ofensivei spre Sibiu.
Intre 18/31 august 1916 si 12/25 septembrie 1916 fortele romane, dar si cele germane si austro-ungare isi consolideaza pozitiile pentru confruntarea preconizata. Sosirea in Transilvania a fostului sef al Statului Major General German, generalul Erich von Falkenhayn, va duce la constituirea Armatei a IX-a Germane si pregatirea alerta a confruntarii. Decizia acestuia de a ataca trupele romane la Sibiu a grabit aducerea fortelor necesare in apropierea orasului, intre 4/17 si 12/25 septembrie 1916. Intentia generalului Falkenhayn era aceea de a infrunta fortele romane din jurul Sibiului si de a le rupe de cele aflate in jurul Brasovului, concomitent cu atacarea pozitiilor romanesti din defileul Oltului. Astfel, armata romana din jurul Sibiului trebuia prinsa ca intr-un cleste. Planul indraznet al generalului Falkenhayn nu a fost intuit de comandamentul Armatei I romane care se astepta ca lovitura principala sa fie data pe directia defileului Jiului. Nici Marele Cartier General Roman nu era ingrijorat de concentrarea de forte in jurul Sibiului.
Batalia Sibiului incepe in dimineata zilei de 13/26 septembrie 1916 cand pregatirile necesare inceperii ofensivei armatei comandate de generalul Erich von Falkenhayn au fost incheiate. Dupa o puternica pregatire de artilerie, trupele Corpului 39 german au inceput ofensiva pe intreg sectorul impotriva armatei romane. De asemenea, actiunea grupul comandat de generalul Schmettow compus din elemente ale Diviziei 3 Cavalerie german a reusit sa rupa legaturile intre Corpul de Olt si detasamentul de la Lissa aflat in compunerea Armatei a II-a romane in zona Porumbacu de Jos - Porumbacu de Sus. Luptele s-au desfasurat pana in seara zilei de 15/28 septembrie 1916 cand, datorita superioritatii numerice si de dotare a trupelor germane, situatia Corpului de Olt a devenit critica.
Batalia Sibiului s-a incheiat cu infrangerea severa a Corpului de Olt. Cu toate acestea, planul generalului Falkenhayn de a incercui si distruge trupele romane nu a reusit decat partial, iar infrangerea acestora nu a reprezentat capitularea intregii armate romane. Armata romana a pierdut la Sibiu 3000 soldati, luati prizonieri. Acestia au fost inchisi la inceput in manejul din actualul parc al Tineretului, iar apoi au fost transferati in lagare.
Album foto
Foto:Cosmin ROMAN

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.