Fiul marelui compozitor Karol Padivy, in vizita la AFT.


Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu l-a avut, astazi 21 august, ca oaspete pe domnul Jaroslav Pádivý, fiul marelui compozitor slovac Karol Pádivý, cel care in perioada 1926-1928 a activat ca muzicant in Regimentul 90 Infanterie şi colaborator al Filarmonicii din Sibiu, fiind autorul emblematicului mars al Sibiului.

Dupa o cariera in invatamant de 32 de ani, domnul Jaroslav Pádivý si-a dedicat intreaga activitate colectionarii, retranscrierii si publicarii operelor muzicale ale tatalui sau la edituri celebre din Austria si Germania, piesele muzicale ale lui Karol Pádivý fiind interpretate atat in Europa, cat si in Canada.

Doua au fost motivele care au stat la baza acestei vizite: in primul rand dorinta de a aduce un omagiu militarilor romani din cadrul Armatei a IV-a care in aprilie 1945 si-au jertfit viata pentru eliberarea orasului Trenčín iar al doilea, dorinta de a vizita orasul in care tatal sau i-a marturisit ca si-a petrecut cei mai fericiti ani din viata, oras in care a inceput sa compuna. Fiul marelui compozitor a afirmat ca: „datorita muzicii militare sibiene ca institutie in care un baiat de la tara a devenit compozitor, in intreaga lume, astazi, se canta operele tatalui sau”.

In cadrul vizitei de astazi, la care a participat si directorul Filarmonicii din Sibiu, domnul Cristian Lupes, domnul Jaroslav Pádivý a oferit academiei manuscrise ale tatalui sau, printre care si cel al Marsului Sibiului. La randul sau, rectorul institutiei, domnul gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan i-a oferit distinsului oaspete emblema Academiei Fortelor Terestre.


Album foto
Foto: Daniel Dorobantu© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.