Modulul international de pregatire “Fight in Built up Area”


O delegatie a Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", formata din sd.sg.maj. Vlad Daniel Mosneag si sd.cap. Stefan Petre si coordonata de catre plt.adj. Marius Bacila, a participat, in perioada 13-25 octombrie, la modulul international de pregatire “Fight in Built up Area”, organizat de Academia Nationala de Aparare din Riga, Letonia.

Evenimentul, la care au participat 19 cadeti din Austria, Cehia, Estonia, Georgia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania, s-a desfasurat in doua etape, cea teoretica, cu durata de o zi, si cea practica, desfasurata pe parcursul a sapte zile. Principalele activitati specifice modulului au vizat formarea deprinderilor de planificare si conducere a operatiilor ofensive si defensive in mediul urban, la nivel de grupa si pluton, planificarea si integrarea elemente de sprijin de lupta in mediul urban si abilitatea de a folosi aptitudini CQB (close quarter battle), intr-un mediu cat mai realist.

“Modulul militar din Letonia a reprezentat pentru mine una dintre cele mai frumoase si provocatoare experiente pe care le-am avut pana acum. Inca de la inceputul partii practice a modului, care s-a desfasurat in orasul Skrunda, oras abandonat dupa destramarea URSS, am fost supusi continuu la un efort fizic si mental de catre instructorii letoni. In primele zile am invatat tehnici individuale de patrundere in cladiri, cum sa “curatam” o incapere, cum sa ne deplasam prin coridoare si cum sa urcam de la un nivel la altul in cladiri. Grupa mea a fost constituita din 12 militari, eu, doi polonezi, doi lituanieni si sapte studenti ai academiei letone. Baricadarea a fost cea mai provocatoare forma fizica de antrenament, si asta pentru ca am dus in spate sute de saci de nisip pentru a consolida pozitiile de tragere, am imprejmuit cu sarma ghimpata cladirea pentru a impiedica apropierea inamicilor, si am baricadat usile si ferestrele pentru a facilita conducerea apararii din interior. Aceasta experienta s-a dovedit a fi foarte apropiata de realitatea campului de lupta, o lupta in care nu poate exista un moment in care putem rasufla usurati, neavand nicio grija”, a povestit sd.sg.maj. Vlad Daniel Mosneag.


Album foto
Foto: Academia Nationala de Aparare din Riga, Letonia
© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.