9 MAI - ZIUA INDEPENDENTEI, ZIUA VICTORIEI NATIUNILOR UNITE, ZIUA EUROPEI


Ziua de 9 mai are o semnificatie deosebita pentru poporul roman, pentru cetatenii Uniunii Europene dar si pe plan mondial gratie evenimentelor insemnate asociate acestei date cu adevarat istorice. La Sibiu, in contextul epidemiologic actual, acest moment istoric a fost celebrat in cadru restrans, cu respectarea tuturor masurilor de distantare sociala.

Facand un salt inapoi in timp, cel mai important moment consumat pe 9 mai a fost in anul 1877, cand, Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe al Romaniei, declara, in sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor, ruperea oricaror legaturi cu imperiul Otoman, proclamand independenta de stat: "suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare". Aceeasi Adunare a Deputatilor vota o motiune care prevedea ca "rezbelul intre Romania si Turcia, ca rupere a legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei, au primit consacrarea lor oficiala". Independenta s-a produs dupa aproape cinci secole de lupta impotriva dominatiei otomane, dupa rezistenta opusa celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul Tarilor Romane, dupa revolutiile din 1821 si 1848 si dupa unirea Moldovei cu Muntenia in anul 1859.

Cel de-al doilea eveniment pe care il asociem cu efigia zilei de 9 mai este victoria dobandita impotriva nazismului fascist german, victorie la care, tara noastra si armata ei au avut o contributie demna de toata consideratia. In perioada 1939 - 1945, actiunile militare au cuprins aproape intreaga planeta (Europa, Asia, Africa si spatiile maritime si oceanice limitrofe). La 9 mai 1945, sub loviturile fortelor Natiunilor Unite, Germania nazista a fost silita sa capituleze neconditionat, moment ce a consfintit si incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale in Europa si consimtea Ziua Victoriei Natiunilor Unite.

50 de ani mai tarziu, tot pe 9 mai, dar in anul 1950, s-a facut primul pas pentru realizarea Uniunii Europene. La acel moment, ministrul de externe al Frantei, a propus Germaniei, asemeni altor state europene, "sa puna bazele concrete ale unei federatii europene, indispensabile pentru mentinerea pacii". Apreciind initiativa ca punctul de pornire al constructiei Europei Unite, in anul 1985, Consiliul European de la Milano a ales ziua de 9 mai ca Ziua Europei. Gratie initiativelor, demersurilor intreprinse si a eforturilor conjugate, Uniunea Europeana inseamna azi, pentru peste 327 de milioane de oameni, mai putine frontiere, mai multe oportunitati, egalitate de sanse, libertate si justitie sociala, o Europa care desi se confrunta cu pandemia generata de virusul Covid-19 manifesta grija fata de locuitorii ei.

Asadar, 9 mai este o zi cu semnificatii deosebite, a unor mari victorii, care au marcat evolutia ulterioara a statului roman si a multor alte state si care se cuvine a fi cinstita la adevarata-i semnificatie.

Glorie eterna si vesnica pomenire eroilor care au facut sacrificiul suprem pentru neam si tara!

La multi ani, cu ocazia aniversarii Zilei Europei!



Album foto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.