Implinirea a 60 de ani de existenta a AFT in sediul actual


Incepand cu data de 7 decembrie 1961 Scoala Militara Superioara de Ofiteri „Nicolae Balcescu” isi muta sediul in cazarma cavaleriei aflata pe strada Stefan cel Mare din Sibiu, sediu care este pastrat si in prezent de catre Academia Fortelor Terestre.

Aceasta schimbare a facut parte dintr-un amplul proces de reorganizare a institutiei care se produce in doua etape. In prima etapa, la 1 iulie 1961, au fost unificate scolile de ofiteri de infanterie, artilerie, geniu, transmisiuni, chimie si intendenta, sub o comanda unica. Noua institutie formata a primit denumirea de Scoala Militara de Ofiteri „Nicolae Balcescu”, iar comanda acesteia a fost preluata de colonelul de artilerie Stefan Nazarie. In cea de-a doua etapa, ca urmare a Hotararii Guvernului nr. 836 din 7 decembrie 1961, institutia primeste denumirea de Scoala Militara Superioara de Ofiteri „Nicolae Balcescu”. Astfel, se trece la invatamantul cu durata de patru ani pentru a pregati ofiteri din armele si specialitatile: infanterie, artilerie, geniu, transmisiuni, chimie, intendenta, finante, topografie, cai ferate, constructii, P.C.I. (pompieri) si securitate-paza. Tot atunci, la 7 decembrie 1961, sediul institutiei se muta in cazarma cavaleriei ce apartinea institutiei inca din anul 1953, ca umare a unificarii scolilor de ofiteri de cavalerie si infanterie.

Cazarma in care va functiona noua institutie de invatamant militar romanesc a fost constuita in perioada anilor 1895-1912, in baza aprobarii Ministerului de Interne Austro-Ungar, iar lucrarile au costat 540.000 de florini. Cazarma a fost utilizata de catre armata austro-ungara pentru instuctia trupelor de cavalerie, in ea functionand, pana la Primul Razboi Mondial, si o unitate de administratie a acestei armate.

Dupa Primul Razboi Mondial, cazarma de cavalerie a fost preluata de armata romana, aici functionand Regimentul 12 Rosiori din cadrul Brigazii 3 Rosiori, Scoala de Ofiteri de Cavalerie, Scoala Speciala de Cavalerie si Centrul de Instruire a Cavaleriei. In perioada 1945-1953, cazarma a fost utilizata de Regimentul Centrului de Instructie al Cavaleriei si de Scoala de Ofiteri de Cavalerie.

Text: Cosmin Roman

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.