Ziua Internationala a Limbii Materne - 21 februarie


In fiecare an, la 21 februarie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Limbii Materne, un eveniment menit a promova, proteja si valorifica bogata diversitate culturala a lumii. Ideea a fost propusa in cadrul Conferintei Generale a UNESCO, din 17 noiembrie 1999 si a fost acceptata de catre statele membre ale organizatiei. Data de 21 februarie este una simbolica, avand la baza evenimentele tragice care s-au produs in anul 1952, la Dhaka in Pakistan, cand mai multi studenti, care protestau pentru recunoasterea limbii lor materne "bangla" (bengaleza, limba oficiala a statului Bangladesh) drept una din cele doua limbi oficiale ale statului, au fost ucisi.

Aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de Organizatia Natiunilor Unite in anul 2000, pentru ca, in anul 2007, Adunarea Generala a acesteia sa solicite ca statele membre "sa promoveze conservarea si protectia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii". Tot cu aceasta ocazie, anul 2008 a fost proclamat ca "Anul International al limbilor", cu scopul de a promova unitatea in diversitate si intelegerea internationala, prin multilingvism si multiculturalism.

Limba materna este cel mai puternic instrument de conservare si dezvoltare a patrimoniului cultural mondial material si imaterial.

Text: Cosmin ROMAN

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.