Un ultim omagiu adus gl.(rtr.) prof.univ.dr. Neculai Stoina


Cu profund regret in suflet, facem cunoscuta inrolarea in Armata Cerurilor a gl.(rtr.) prof.univ.dr. Neculai Stoina, ofiter de exceptie, comandant cu o mare forta morala, un model pentru multe generatii de elevi si studenti militari.

Gl.(rtr.) prof.univ.dr. Neculai Stoina a absolvit Scoala Militara Superioara de Ofiteri Activi "Nicolae Balcescu" din Sibiu in anul 1967, iar timp de patru decenii si-a intersectat destinul cu institutia noastra.

Dupa absolvirea Scolii de Ofiteri a ramas la Sibiu, unde a indeplinit, in perioada 1967-1972, functiile de comandant pluton si comandant de companie elevi. In perioada 1972-1974 a urmat cursurile Academiei Militare din Bucuresti, Sectia arme intrunite, dupa finalizarea carora a revenit in institutia noastra pe functia de comandant de batalion elevi si, din anul 1981, sef al Catedrei de "Tactica Armelor Intrunite si Instructia Tragerilor".

Din 1984 pana in 1991 a fost comandant al Liceului Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, iar incepand cu anul 1991 comandant al Scolii Militare de Ofiteri Activi "Nicolae Balcescu", institutie care ulterior s-a transformat in Institutul Militar de Infanterie si Chimie "Nicolae Balcescu". Incepand cu anul 1995, institutul s-a transformat in Academia Trupelor de Uscat "Nicolae Balcescu" din Sibiu, iar domnul general a fost numit rector, functie pe care a indeplinit-o pana in anul 1997.

In perioada 1997-1999 a condus Corpul 6 Armata "Horia, Closca si Crisan" din Targu-Mures, iar in perioada 1999-2000 Serviciul de Protectie si Paza.

Dupa trecerea in rezerva, gl.(rtr.) prof.univ.dr. Neculai Stoina a continuat sa ne fie alaturi, in perioada 2000-2003, in calitate de cadru didactic asociat si incepand cu anul 2004 in calitate de cercetator stiintific.

In anul 2009 devine profesor universitar, iar in anul 2010 a fost primul decan al Facultatii de Management Militar.

In semn de respect pentru personalitatea de o imensa valoare morala, spirituala si profesionala si a carierei dedicata valorilor de necontestat Patrie, Onoare, Datorie, domnului general i-au fost oferite de catre Senatul Universitar al AFT titlurile onorifice de Profesor Emerit si Senator de Onoare.

Veti ramane vesnic in memoria noastra, domnule general, prin modelul de modestie pentru care adevarul, onestitatea si omenia au fost repere existentiale!

Adresam sincere condoleante familiei greu incercate!

Dumnezeu sa va odihneasca in pace, domnule general!

Drum lin spre cer!


© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.