EUMACS 2023 Seminarul Comandantilor Academiilor Militare Europene


In perioada 08-10 noiembrie 2023, comandantul (rectorul) Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, domnul gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan, insotit de prorectorul pentru programe si relatii internationale, domnul col.prof.univ.dr. Vasile Carutasu au participat, alaturi de alti comandanti si reprezentanti ai academiilor militare din Uniunea Europeana, la cea de-a XIV-a editie a Seminarului Comandantilor de Academii Militare din Uniunea Europeana (EUMACS 2023), eveniment gazduit de Academia Fortelor Aeriene din San Javier, Spania.

EUMACS este un eveniment organizat anual de catre una dintre academiile militare din tara care detine presedintia Uniunii Europene si are ca obiectiv principal informarea comandantilor, rectorilor, superintendentilor, etc., institutiilor militare de invatamant superior din Uniunea Europeana despre problemele ridicate la nivelul Grupului de Implementare si al Colegiului European de Securitate si Aparare, in vederea identificarii celor mai eficiente modalitati de comunicare intre academiile militare din Europa si de consolidare a relatiilor de cooperare dintre acestea.

La editia din acest an, subiectele abordate au fost: problematica formarii si modelarii viitorilor ofiteri pentru noile frontiere – spatiul si spatiul cibernetic, influenta razboiului din Ucraina si lectiile invatate din acest conflict, precum si necesitatea adaptarii armatelor la provocarile curente.

Concluziile rezultate in urma dezbaterii acestor subiecte, in cadrul a trei seminare, au urmarit identificarea provocarilor cu care se confrunta institutiile militare de invatamant superior din Uniunea Europeana, in special din punct de vedere al pregatirii viitorilor ofiteri, dar si posibilele solutii care pot fi implementate eficient in procesul de formare si instruire al acestora.


Album foto
Text: Ramona Herman


© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.