IMPACTUL TEHNOLOGIILOR EMERGENTE SI DISRUPTIVE ASUPRA SECURITATII GLOBALE


Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, in colaborare cu Sectia Stiinte Militare din cadrul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), membri ai mediului de cercetare stiintifica si antreprenorial din tara noastra, a organizat astazi, 15 martie, cea de-a III-a editie a conferintei internationale "Impactul tehnologiilor emergente si disruptive asupra securitatii globale".

In cadrul activitatii stiintifice au fost sustinute, in plen, lucrari referitoare la impactul pe care tehnologiile emergente si disruptive il au asupra securitatii globale atunci cand sunt utilizate de actori malitiosi, precum si despre explorarea vulnerabilitatilor tehnologiilor emergente in domeniul apararii. Totodata, au fost dezbatute teme legate de utilizarea ChatGPT-ului in procesul de luare a deciziilor militare, folosirea dronelor in conflicte hibride, precum si despre inovatia in robotica medicala.

"Intr-o ordine globala extrem de provocatoare si versatila, in care totul se intampla cu o viteza uimitoare, cercetarea stiintifica a devenit cel mai potrivit instrument pentru rezolvarea problemelor prezentului, dar mai ales ale viitorului, iar eforturile noastre de a gasi raspunsuri la problemele care ne marcheaza existenta trebuie sa fie continue si orientate, in mod constant, spre identificarea de solutii si raspunsuri, la incertitudinile unei lumi tehnologice si sociale in continua schimbare.", a transmis, in discursul de deschidere al conferintei, comandantul (rectorul) Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, domnul gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan.

Presedintele Sectiei Stiinte Militare din cadrul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), domnul gl.(rz.) prof.univ.dr. Teodor Frunzeti, a numit tehnologiile emergente si disruptive ca fiind "motorul revolutiei tehnologice" si a mentionat importanta implicarii tinerei generatii si a cadrelor didactice in acest parcurs Stiintific deosebit de dinamic, intrucat ei sunt cei care trebuie sa duca mai departe aceasta "flacara a neastamparului stiintific".

Pe platoul institutiei a putut fi admirat primul automobil electric romanesc, fabricat la Cluj-Napoca, iar aula a devenit neincapatoare pentru studentii academiei si invitati, care au avut ocazia sa exploreze realitatea virtuala si augumentata cu ajutorul sistemelor VBS4 - Virtual Battlespace Software, sa admire standurile expozitionale cu drone, inclusiv de productie romaneasca, demonstratiile cu roboti si tintele mobile actionate de senzori la impactul cu unde laser.


Album foto


© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.