Preacucernicul prof.univ.dr.habil. Constantin-Valer Necula Doctor Honoris Causa al AFT


In cadrul sedintei solemne care a avut loc astazi, 29 martie, Preacucernicului prof.univ.dr.habil. Constantin-Valer Necula, Prodecanul Facultatii de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu.

Decizia Consiliului de Administratie de a propune Senatului Universitar al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu acordarea celui mai inalt titlu academic onorific al institutiei noastre, Preacucernicului prof.univ.dr.habil. Constantin-Valer Necula, se implineste ca un act de recunostinta si o datorie de inima fata de un stralucit ambasador al culturii si spiritualitatii romanesti, dar si un eminent profesor universitar.

„Doresc ca in numele comunitatii academice militare din Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu si al meu personal sa multumesc Preacucernicului dr. Constantin-Valer Necula pentru crearea unui climat spiritual propice dezvoltarii academice a tinerilor studenti atat teologi, cat si militari, pentru intreaga activitate stiintifica si academica pe care le-a intreprins, obtinand astfel o recunoastere atat nationala, cat si internationala. De asemenea, intrarea Domniei Sale in randul personalitatilor care detin titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu va contribui si mai mult la extinderea colaborarii dintre cele doua institutii esentiale: Armata Romana si Biserica Ortodoxa Romana”, a evidentiat in discursul sau, rectorul academiei, domnul gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan.

Profunzimea cuvantului sau este intotdeauna sustinuta de verticalitatea si curajul cu care apara invatatura de credinta si valorile neamului romanesc. Vocea sa se face auzita si ascultata nu doar in mediile clericale, ci si in cele culturale, societale.

„Astazi imi ingaduiti implinirea unui vis de copil. Implinirea dorintei mele de a fi membru al comunitatii academice miliare romanesti si, daca la 14 ani nu a fost cu putinta, Ii multumesc lui Dumnezeu si dumneavoastra ca in 40 de ani ma onorati cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al acestei prestigioase institutii academice pe care, cu ampla viziune si adanca pricepere, o conduceti si o propuneti societatii romanesti. Trebuie sa recunosc, nu doar cu adanca smerenie, ci si cu un realism autentic, ca bucuria aceasta nu mi se cuvine si ca prezenta mea aici se datoreaza efortului dumneavoastra si muncii profesorilor mei, parintilor mei si tuturor celor care m-au format”, a transmis emotionat Parintele Constantin Necula in cuvantul sau de multumire.

La sfarsitul mesajului sau, transmis membrilor comunitatii noastre, Parintele Constantin Necula a donat muzeului academiei, editia princeps a Bibliei lui Andrei Saguna. „Ingaduiti-i profesorului de teologie sa dea un semn de prietenie academiei. Am purtat cu mine editia princeps a Bibliei lui Andrei Saguna. E cea mai frumoasa achizitie pe care am facut-o in ultimii ani si tin la ea ca la ochii din cap. Astazi, daruind-o muzeului academie, nu orbesc, ci o pun unde-i e locul. Nu exista armata fara temelie, iar cand temelia ei e cerul, iar implinirea ei este cerul, ingaduiti-mi sa cred ca este vorba de Academia Fortelor Terestre.”

Suntem onorati sa-l avem atat de aproape pe Preacucernicul Parinte Necula, a carui vocatie leaga sufletul omului de realitatea nemuririi sale.


Album foto
Text: Alexandra Trefas Foto: Alexandra Trefas, Daniela Oana

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.