9 mai – Ziua Europei


„Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta.” – Declaratia lui Robert Schuman din 9 mai 1950.

In fiecare an, data de 9 mai, reprezinta momentul istoric prin care s-a lansat ideea unei noi forme de cooperare politica in Europa, care ar face ca razboiul dintre natiunile batrânului continent sa fie de neconceput.

La acea data, in anul 1950, Robert Schuman, ministrul afacerilor externe al Frantei, a facut declaratia prin care aducea in prim plan cooperarea franco-germana, din punct de vedere economic, contrar divergentelor si diferentelor dintre cele doua natiuni: „Punerea in comun a productiilor de carbune si otel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economica, un prim pas catre realizarea unei federatii europene si va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat in trecut fabricarii munitiei de razboi, dar care au fost, in acelasi timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”

Atunci, se inaugura o noua etapa in evolutia continentului european, bazata nu pe forta si violenta, ci pe cooperare economica si armonizare legislativa. Sase tari: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda au semnat, la 18 aprilie 1951, Tratatul de la Paris privind crearea Comunitatii Economice a Carbunelui si Otelului. Ulterior, pe acelasi model, in anul 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost infiintata Comunitatea Economica Europeana. Propunerea lui Robert Schuman este considerata a fi piatra de temelie a Uniunii Europene de astazi.

La multi ani, Europa!


Album foto


© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.