ZIUA INDEPENDENTEI NATIONALE A ROMANIEI


In urma adoptarii Legii nr. 189/2021, incepand din 2022, ziua de 10 mai este sarbatorita, in fiecare an, ca Ziua Independentei Nationale a Romaniei.

Cu acest prilej, astazi, structurile militare din garnizoana Sibiu, in colaborare cu autoritatile publice locale şi Mitropolia Ardealului, au organizat o Ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori, la „Monumentul ostaşului din toate timpurile”, amplasat in fata Cercului Militar din Sibiu.

Totodata, in perioada 10–31.05 a.c.,zilnic, in intervalul orar 08:00–19:00, in holul central al Cercului Militar Sibiu, poate fi vizitata o expozitie foto-documentara dedicata Zilei Independentei Nationale a Romaniei si Zilei Europei, organizata de institutia noastra.

Afirmarea si consacrarea Independentei de Stat a Romaniei reprezinta un moment istoric care a marcat decisiv si fundamental destinul tarii. „Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare!” erau cuvintele care exprimau aspiratiile nationale de realizare a proiectului de tara asumat de revolutionarii pasoptisti, care a prins contur in anul 1859, prin unirea Principatelor Moldova şi Tara Romaneasca. Noul statut al tarii trebuia consolidat prin obtinerea independentei, ideal care a devenit realitate in 1877.

Motiunea prin care se lua act de „independenta absoluta a Romaniei”, votata de Adunarea deputatilor intrunita in sesiune extraordinara in cursul zilei de 9 mai 1877 si mai apoi, la orele serii, si de catre Senat, a primit consacrarea oficiala prin sanctionarea acesteia, intr-un cadru festiv, de catre domnitorul Carol I, la 10 mai 1877. Nu intamplator data de 10 mai a devenit, din 1881, ziua nationala a Romaniei regale, sarbatorita pana in anul 1947.

Proclamarea Independentei de Stat a Romaniei a fost consfiintita prin tributul de sange dat in luptele de la Vidin, Smardan, Plevna si Rahova unde au cazut la datorie peste 10.000 de militari romani, la care s-au adaugat numerosi raniti, iar efortul financiar al tarii a depasit 100 milioane lei. Si toate acestea, spunea Mihail Kogalniceanu, pentru ca: „voim sa fim independenti, pentru ca voim sa traim viata noastra proprie, pentru ca nu mai voim sa patimim pentru greselile altora, pentru ca voim ca la gurile Dunarii de jos sa fie un bulevard in contra razbelului”.

Cucerirea independentei de stat a fost obiectivul intregii natiuni romane reprezentand, in fapt, un lung sir de batalii diplomatice, politice si militare.


Album foto
Text: Alexandra Trefas
Foto: Daniela OANA


© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.