LIDERI pentru LIDERI – ES Dan Sandovici


Desi rolurile de militar de cariera si de ambasador sunt diferite, ele pot fi complementare in anumite circumstante. Acest lucru se intampla atunci cand se considera ca experienta si competentele dobandite intr-o institutie militara sunt benefice pentru relatiile bilaterale sau in contextul specific al unei misiuni diplomatice care necesita cunostinte strategice si de securitate.

In cadrul Proiectului Lideri pentru lideri, desfasurat sub indemnul Educaţie. Dezvoltare. Impreuna., studentii Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu au avut onoarea de a-l avea ca invitat astazi, 30 mai 2024, pe Excelenta Sa Dan Sandovici, fost Ambasador al Romaniei in Siria, absolvent al Scolii de Ofiteri Activi de Artilerie „Ioan Voda” din Sibiu, in anul 1979.

„Au trecut 45 de ani de cand am terminat eu Scoala de Ofiteri, altele sunt timpurile, altele sunt posibilitatile, iar calitatea oamenilor e diferita. Sunt tineri traiti intr-o societate democratica, tineri care, spre deosebire de noi, pana la varsta aceasta, au vazut deja mai multe tari, au alte deschideri. Astazi, invatamantul militar superior sibian este la un alt nivel fata de ce am avut noi. Ceea ce sper sa ramana la fel este loialitatea fata de institutiile statului roman, patriotismul si determinarea de a ne face, indiferent de pozitia pe care o ocupam la un moment dat, datoria fata de tara”, a transmis invitatul nostru.

Cu o activitate diplomatica impresionanta, care a avut la baza o pregatire asidua si la care s-au adaugat alte cursuri specifice diplomatiei, in tari precum Canada si Franta, Excelenta Sa Dan Sandovici, le-a prezentat studentilor nostri cateva aspecte cu privire la „Evolutiile geopolitice din Orientul Mijlociu intre Primavara Araba si conflictul din Gaza”.

„In cadrul intalnirii de astazi am vorbit despre evolutia Orientului Mijlociu, de la formarea statelor arabe pana la miscarile revolutionare din cadrul Primaverii Arabe. Am subliniat faptul ca aparitia acestor miscari de contestare a regimurilor arabe este cauzata de sistemele autoritare instalate anterior in Orientul Mijlociu. Nu a existat, practic, niciun regim democratic, cu exceptia celor din Israel si Turcia. Ca atare, au aparut nemultumiri ale maselor, indeosebi in randul tinerilor, care au avut aspiratii de libertate, de dezvoltare economica, de conditii mai bune de trai. In felul acesta, revoltele din lumea araba s-au intins repede din Tunisia si Libia pana in Siria si Yemen. Din pacate, rezultatele sunt dezamagitoare, deoarece in niciuna dintre aceste tari nu s-a instalat un regim democratic si analistii politici apreciaza ca Primavara Araba s-a transformat, in cele din urma, intr-o Iarna Islamista, ceea ce este foarte trist. Dupa parerea mea, insa, reflexul de contestare, potentialul revolutionar care s-a format in aceasta perioada ramane undeva in istoria regiunii si poate ca va fi scos la lumina atunci cand conditiile o vor permite”, a relatat Excelenta Sa Dan Sandovici, in cadrul prelegerii.


Album foto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.