520 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare si Sfant


Astazi, 2 iulie 2024, se implinesc 520 ani de la moartea domnului Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant (1457-1504), cel mai longeviv domnitor din istoria Evului Mediu romanesc.

Cu aceasta ocazie, in aula Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, care poarta numele marelui domnitor musatin, studentii institutiei noastre au participat la simpozionul care a adus in prim plan personalitatea uriasa a domnitorului care, in lunga sa domnie de peste 47 de ani, a pus Moldova si celelalte tari romane pe harta politica, economica si militara a Europei si a lumii.

In cadrul acestui eveniment, domnul dr. Liviu Cimpeanu, cercetator stiintific in cadrul Academiei Romane, Institutul de Cercetari Socio-Umane din Sibiu, a sustinut o prezentare cu tema "Aspecte militare ale domniei lui Stefan cel Mare".

"Avand in vedere profilul institutiei-gazda, am ales sa tin o prelegere despre oastea lui Stefan cel Mare, ca instrument concret prin care acesta din urma s-a impus in concernul marilor principii ai epocii sale. Au fost aduse in atentia auditoriului aspecte legate de componenta sociala a ostii moldovenesti in a doua jumatate a secolului al XV-lea, de organizarea, armamentul, dotarea si tactica acesteia, aspecte ilustrate prin mentionarea catorva confruntari militare in care a fost implicata puterea armata a Moldovei la sfarsitul Evului Mediu", a transmis domnul dr. Liviu Cimpeanu.

Stefan cel Mare este considerat o personalitate marcanta a istoriei Romaniei, inzestrata cu mari calitati de om de stat, diplomat si conducator militar. Considerat sfant inca din secolul al XVII-lea, a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1992, fiind praznuit la data de 2 iulie, data mortii sale.


Album foto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.