Cresterea calitatii procesului educational, prioritate pentru AFT


Sambata, 6 iulie 2024, in Sala de sticla a Primariei Cluj-Napoca, comandantul (rectorul) Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan, a participat la intalnirea dintre Ministrul Educatiei, doamna Ligia Deca, reprezentanti ai universitatilor din Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Alba-Iulia si Targu Mures si ai Primariei Cluj-Napoca, in vederea semnarii unor contracte de finantare europeana pentru cresterea calitatii procesului educational.

In cadrul evenimentului au fost semnate contracte pentru doua proiecte importante pentru institutia noastra, concretizate in stabilirea directiilor prioritare de dezvoltare institutionala a facilitatilor de instruire din poligoanele de instructie. Acestea vor beneficia de finantare europeana prin Planul National de Redresare si Rezilienta a Romaniei (PNRR), in valoare eligibila de aproximativ 5 milioane de euro, si vizeaza construirea unui spatiu de recreere „Amfiteatru in aer liber, pentru desfasurarea activitatilor cultural-educative” in Poligonul de instructie „Perii Daii” al academiei, dar si „Reabilitarea si modernizarea facilitatilor de cazare, hranire si a spatiilor de recreere si lectura” din aceeasi locatie.

Construirea amfiteatrului in aer liber, pentru desfasurarea activitatilor cultural-educative in Poligonul de instructie „Perii Daii” al academiei, are ca obiect de investitie realizarea unui imobil pentru asigurarea conditiilor optime de recreere si socializare puse la dispozitia studentilor. Imbunatatirea portofoliului de parteneriate si aliante in domeniul cercetarii stiintifice si al internationalizarii ce vizeaza in egala masura studentii si personalul din cadrul institutiei, cat si partenerii cu care avem relatii de cooperare, precum si implicarea in diverse proiecte interne si internationale, reprezinta pentru noi un angajament si o investitie pe termen lung, facilitatile propuse in acest proiect asigurand intregii manifestari studentesti, dar si evenimentelor/cercurilor studentesti cu profil cultural-artistic, cadrul necesar adecvat desfasurarii acestor activitati.

La nivelul parterului, amfiteatrul, cu o capacitate de 450 de utilizatori, va avea ca functiune principala o zona de teatru de vara, iar ca functiune integrata se va regasi o sala multifunctionala pentru activitati de relaxare, recreere si socializare, dedicate studentilor, cu o capacitate de 50 de locuri. La subsol, se propune realizarea unei sali de fitness pentru cadeti, cu o capacitate de 50 de utilizatori, dotata cu vestiare si grupuri sanitare, dar si o sala de lectura si biblioteca cu o capacitate de 50 de locuri.

Proiectul privind reabilitarea si modernizarea facilitatilor de cazare, hranire si a spatiilor de recreere si lectura din Poligonul de instructie „Perii Daii” al Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu consta in asigurarea facilitatilor de cazare si hranire la standarde internationale, alaturi de o baza didactica si de recreere care sa asigure un climat organizational performant, din punct de vedere academic si al instruirii viitorilor lideri militari, in conditii cat mai apropiate de mediul operational actual, concomitent cu o dezvoltare sustenabila a infrastructurii existente.

Trei complexe modulare tip camine studentesti, insumand 420 de locuri pentru cazare si doua complexe modulare, sali de mese, fiecare cu o capacitate de 144 de locuri si dependinte, sunt spatiile existente ce urmeaza a fi modernizate. Pentru reducerea costurilor privind energia electrica, prin eliminarea dependentei de un distribuitor de curent electric, dar si pentru reducerea semnificativa a impactului nociv pe care arderea combustibililor fosili – conventionali il are asupra mediului, imobilele vor fi echipate cu panouri fotovoltaice capabile sa produca, in mod sustenabil, energie electrica prin potentarea energiei solare. Totodata, prin proiect vor fi achizitionate un numar de 20 de banci inteligente ce vor fi dedicate studentilor. Acestea vor fi dotate cu panouri solare, baterii, incarcare Wireless si cu porturi USB, iluminat LED si boxe cu conectare Bluetooth.

De-a lungul timpului, Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu a trecut prin etape succesive de restructurare si adaptare constitutiva si functionala, reusind ca, in prezent, sa fie o institutie de invatamant superior cu un campus militar integrat modern, care poate sa raspunda tuturor cerintelor impuse de standardele de calitate academica.


Album foto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.