Conferința internațională, LETICO, la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu

În perioada 28-29 aprilie 2025, la sediul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a avut loc Conferința internațională pe tema „Leadership & Ethics: Adapting Military Ethics to Modern Warfare”, eveniment organizat împreună cu Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.

Activitatea a reunit lideri militari și civili, cu experiență sau aflați la începutul carierei, experți în etica profesiei militare, români și străini, cercetători și studenți, militari și civili, din țări precum: America, Marea Britanie, Franța, Belgia, Germania, Armenia, Ucraina, Canada și, bineînțeles, din România. O categorie aparte a audienței a reprezentat-o prezența tinerilor ofițeri încadrați în funcții de comandă în structuri ale Forțelor Terestre, înscriși în programul strategic Liderii Viitorului.

Scopul conferinței a fost ca, prin examinarea provocărilor etice profesionale pe care mediul operațional curent și viitor le aduce leadershipului de la niveluri și în contexte diferite, la pace sau pe timp de conflict, să identifice cadrul general de definire a cerințelor de formare și de instruire a liderilor din forțele armate, de-a lungul carierei în domeniul eticii profesiei militare.

Organizatorii acestei conferințe, conf.univ.dr. Baboș Alexandru și lect.univ.dr. Bodescu Alin, și-au propus un mod inedit de desfășurare, pe paneluri succesive, tip open-debate, cu speakeri de renume mondial, cum ar fi Joe Thomas (Stockdale Center for Ethical Leadership), David C. Emelifeonwu (Royal Military College of Canada), Elke Schwarz (Queen Mary University of London) și John Thomas (President, International Society for Military Ethics in Europe).

Conferința „Leadership & Ethics: Adapting Military Ethics to Modern Warfare” reprezintă o inițiativă strategică esențială pentru Armata României, consolidând formarea etică a liderilor militari, promovând interoperabilitatea valorilor și reafirmând rolul României ca actor responsabil și inovator în comunitatea de securitate internațională. Aceasta contribuie la dezvoltarea unui cadru educațional și operațional clar pentru liderii militari, în acord cu cerințele actuale ale mediului operațional complex, în pace sau în conflict. Temele abordate — precum utilizarea tehnologiilor emergente (inteligență artificială, autonomie, cibernetic) — sunt esențiale pentru înțelegerea riscurilor și responsabilităților etice pe care le implică întrebuințarea forței în secolul XXI.


Album foto
Foto: Cristian Buliga

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.