Etape




ETAPA I: "70 ani In sapte teme"
Prima etapa consta intr-o succesiune de 7 seminarii academice sustinute in engleza si/sau romana si avand scopul de a aprofunda cunoasterea, constientizarea si intelegerea activitatii si importantei NATO. Aceasta etapa este organizata sub forma unor intruniri in plen, iar activitatile vor varia de la sesiuni informative avand un caracter general, la dialoguri, sesiuni de intrebari-raspunsuri si clarificari oferite participantilor de catre experti.

Programul prelegerilor academice
  • Momentul infiintarii Aliantei NATO
    Data: 20.02.2019, 1430-1630
    Moderator: Isabela Dragomir
    Locul desfasurarii:Amf. „Cuza” – AFT

  • Data de miercuri, 20 februarie, a marcat debutul proiectului "ANATOmia unei Aliante", organizat de Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, cu sustinerea Departamentului de Diplomatie Publica al NATO. Sesiunea introductiva, intitulata "Putting the O in NATO", a reunit grupul-tinta format din 40 de cadeti, care si-au testat cunostintele despre Alianta raspunzand unor intrebari punctuale despre aspecte NATO. Sesiunea a continuat cu o prezentare dedicata momentelor de inceput ale Organizatiei si evolutia acesteia pe parcursul celor 70 de ani de existenta. Cadetii au analizat textul Tratatului de la Washington si s-au angajat in discutii dinamice cu privire la aspecte relevante, cum ar fi apararea colectiva, securitate si cooperare, gestionarea crizelor, valorile promovate de Alianta si rolul actual al NATO ca promotor al pacii si securitatii.



  • NATO - o experienta personala in calitate de Comandant JALLC
    Data: 26.02.2019, 1600-1730
    Invitat: Gl.bg. (r) Mircea Mindrescu
    Locul desfasurarii: Amf. „Cuza” – AFT

  • Academia Fortelor Terestre din Sibiu a gazduit marti, 26 februarie, prima prezentare din cadrul etapei „70 de ani in 7 teme”, in contextul proiectului ”aNATOmia unei Aliante”. Cadetii Academiei s-au intalnit cu generalul de brigada (r) Mircea Mindrescu, pentru a afla informatii si detalii despre istoria si structura Aliantei si in special despre misiunea si rolul Centrului Intrunit de Analiza si Lectii Invatate - JALLC, din Portugalia, la comanda caruia s-a aflat Gl.bg. (r.) Mircea Mindrescu in perioada 2013 – 2016.



  • Cultura si valorile Aliantei NATO
    Data: 28.02.2019, 1600-1730
    Invitat: Ing.dr. Valentin Lupu
    Locul desfasurarii: Amf. „Cuza” – AFT

  • Seria de seminarii „70 ANI in 7 teme,” gazduita de Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu in cadrul proiectului „aNATOmia unei Aliante,” a continuat joi, 28 februarie, cu prezentarea realizata de ing.dr. Valentin Lupu. Interactiunea dintre studenti si invitat a vizat o analiza detaliata a valorilor fundamentale ale Aliantei, precum si o intelegere mai profunda a culturii organizatiei. Intalnirea s-a finalizat cu un chestionar interactiv care a avut ca scop testarea cunostintelor dobandite de studenti in urma acestei prezentari.



  • Fata feminina a NATO
    Data: 12.03.2019, 0930-1130
    Invitat: Alina Coca, Director adjunct pentru operatiuni media la NATO
    Locul desfasurarii: Aula - AFT

  • In data de 12 martie a avut loc cea de-a IV-a intalnire din seria de seminarii dedicate sectiunii “Expertii se adreseaza tinerilor” a proiectului “ANATOmia unei Aliante”. In cadrul evenimentului, cadetii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” au intalnit-o pe doamna Alina Coca, director adjunct operatiuni media la NATO, care a abordat tema “O fata feminina a NATO”, expunand studentilor militari aspecte legate de rolul si contributia femeilor in cadrul Aliantei. “Comunicarea ca o forta soft” a fost un alt aspect dezbatut ca parte a interactiunii, punandu-se accent pe aspecte practice privind constientizarea si combaterea manipularii si a stirilor false.



  • Promisiunea unei Aliante: rundele de extindere
    Data: 14.03.2019, 1630-1800
    Moderator: Virgil Nistor
    Locul desfasurarii: Amf. „Cuza” – AFT

  • Data de 14 martie a marcat cea de-a cincea intalnire a cadetilor implicati in proiectul "aNATOmia unei Aliante", desfasurat in cadrul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu. Seminarul a evidentiat devenirea Aliantei Nord Atlantice, cu accent pe unele aspecte istorice, militare si politice. Tema "Promisiunea Aliantei: rundele de extindere", moderata de prof. Virgil Nistor, i-a implicat pe cadeti in analizarea politicii de largire a NATO, precum si a procesului de accedere.



  • NATO in secolul 21
    Noi provocari in urma Summitului NATO din 2018
    Data: 19.03.2019, 1010-1145
    Invitat: Gl.lt. John Thomson
    Locul desfasurarii: Aula - AFT

  • In data de 19 martie a avut loc cea de-a VI- a intalnire din seria de seminarii dedicate sectiunii „Expertii se adreseaza tinerilor”, parte integranta a proiectului „aNATOmia unei Aliante”, organizat de Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu. In cadrul evenimentului, cadetii institutiei noastre l-au intalnit pe gl.lt. John C. Thomson III, comandant al LANDCOM (NATO Allied Land Command), a carui prezentare, intitulata “NATO in secolul XXI”, s-a axat pe evolutia si transformarea Aliantei Nord-Atlantice, cu accent pe provocarile curente specifice unui context de securitate dinamic caracterizat de volatilitate, incertitudine, complexitate si ambiguitate.



  • NATO si initiativele multinationale pe teritoriul Romaniei. Evolutie, rol si contributie in promovarea cooperarii, pacii, stabilitatii si securitatii transatlantice.
    Data: 19.03.2019, 1020-1135
    Invitat: Gl.mr. Daniel Petrescu
    Locul desfasurarii: Amf. „Cuza” – AFT

  • Sesiunea de dupa-amiaza a celui de-al saselea seminar din cadrul etapei "Expertii se adreseaza tinerilor", activitate integrata proiectului "aNATOmia unei Aliante", l-a avut ca invitat pe domnul gl.mr. Daniel Petrescu, comandantul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (HQ MNDSE). In cadrul evenimentului au fost subliniate aspecte cheie privind NATO si initiativele multinationale de pe teritoriul Romaniei, prilej cu care studentii militari au luat contact cu o analiza detaliata a evolutiei, rolului si contributiei Aliantei in promovarea cooperarii, pacii, stabilitatii si securitatii transatlantice.



  • Romania si NATO: 15 ani de parteneriat durabil
    Data: 21.03.2019, 0930-1100
    Invitat: Gl.lt. (r) Virgil Balaceanu
    Locul desfasurarii: Amf. „Cuza” – AFT

  • In data de 21 martie, Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu l-a avut ca oaspete pe gl.lt. (r) dr. Virgil Balaceanu, presedintele Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania.

    Studenti ai institutiei noastre au asistat la seminarul sustinut de acesta pe tema „Romania si NATO: 15 ani de parteneriat durabil”, care a analizat, in cadrul unei sesiuni deschise de intrebari si raspunsuri, punctele tari, slabe, amenintarile si oportunitatile Aliantei si ale Romaniei, ca membre NATO. Acest seminar, al saptelea din cadrul proiectului „aNATOmia unei Aliante”, a prefatat aniversarea a 15 ani de cand Romania a dobandit statutul de membru NATO, care va fi celebrata in data de 29 martie.



  • NATO in secolul 21. Revolutia in afacerile militare in perioada post Razboi Rece. Transformari la nivel NATO.
    Data: 25.03.2019, 0930-1100
    Invitat: Gl.mr. Catalin Tomita-Tomescu
    Locul desfasurarii: Amf. „Cuza” – AFT

  • Luni, 25 martie, s-a incheiat prima etapa a proiectului “aNATOmia unei Aliante”, intitulata “Expertii instruiesc tinerii”. Cu aceasta ocazie, cadetii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” au beneficiat de experienta nationala si internationala a domnului gl.mr. Catalin Tomita Tomescu, loctiitorul secretarului general al Ministerului Apararii Nationale. In prezentarea sa, invitatul a abordat tema revolutiei in afacerile militare, axandu-se cu precadere pe transformarile care au remodelat Alianta in perioada de dupa terminarea Razboiului Rece.



  • Summit-urile NATO inainte si dupa invadarea Peninsulei Crimea
    Data: 25.03.2019, 0930-1100
    Invitat: Gl.(r). Stefan Danila
    Locul desfasurarii: Amf. "Mihai Viteazu" – AFT

  • Luni, 25 martie, studentii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” au avut onoarea de a-l avea ca invitat pe domnul gl. (r) dr. Stefan Danila, in cadrul seminarului final al sectiunii „Expertii se adreseaza tinerilor”, parte integranta a proiectului „aNATOmia unei Aliante”, organizat de Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”. Tema intalnirii, “Summit-urile NATO inainte si dupa invadarea Peninsulei Crimeea”, a lansat o analiza detaliata asupra aspectelor care privesc summit-urile NATO de la Chicago, Newport, Varsovia si Bruxelles.




ETAPA II: “Tinerii instruiesc publicul larg”

    Pe parcursul celei de a doua etape a proiectului, rezultatele instruirii cadetilor in urma celor 7 seminarii vor fi diseminate publicului mai larg, in limbile romana si engleza. Vor fi organizate 5 expozitii adresate publicului larg si dedicate aniversarii a 70 ani de la infiintarea NATO, in 5 mari orase din tara: Alba-Iulia, Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca si Brasov.

    Ziua de marti, 2 aprilie, a marcat debutul celei de-a doua etape a proiectului educational de diplomatie publica „aNATOmia unei Aliante”. Prima manifestare din cadrul acesteia, intitulata „Tinerii ii instruiesc pe cei mai tineri”, a fost gazduita de Colegiul National „Horia, Closca si Crisan” din Alba Iulia. Actiunea a fost derulata in pareneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Alba si cu participarea elevilor din Colegiul National „Horia, Closca si Crisan” si din Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian”.

    In cadrul activitatii s–a organizat o expozitie de promovare a Aliantei Nord Atlantice, urmata de discutii libere pe teme NATO, vizionari de materiale de promovare, scopul fiind mediatizarea culturii NATO dinspre lumea militara spre lumea civila, largirea orizonturilor de cunoastere ale liceenilor si incurajarea de atitudini pozitive fata de rolul si relevanta Aliantei in secolul XXI.



    Caravana NATO@70, la Universitatea "Lucian Blaga"

    Caravana NATO@70 a continuat joi, 4 aprilie, la Sibiu, cu o expozitie dedicata studentilor si liceenilor, carora li s-au prezentat aspecte de actualitate, dar si repere istorice despre Alianta, cu ocazia celebrarii a 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington.

    Actiunea, gazduita de Facultatea de Litere a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, a fost derulata cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu si a atras elevi de la Colegiul National "Octavian Goga" si studenti ai Facultatilor de Litere, Istorie, Stiinte Socio-Umane si Jurnalism din cadrul universitatii sibiene. Activitatea a vizat promovarea culturii si a valorilor NATO, prin interactiunea directa intre cadetii Academiei Fortelor Terestre si tinerii care au vizitat expozitia.



    Caravana NATO a ajuns la Craiova

    Caravana NATO s-a oprit, in data de 8 aprilie, in Craiova, continuand astfel etapa de diseminare MIL-CIV si intergenerationala a proiectului "aNATOmia unei Aliante". Aici, studentii Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", asumandu-si rolul de "disemiNATOri", i-au intalnit pe studentii Facultatii de Litere, din cadrul Universitatii din Craiova, precum si pe mai tinerii elevi ai Liceului International cu Predare in Limba Franceza "Voltaire", din Craiova – "rezoNATOrii". Transferul de cunostinte, cultura si valori NATO a fost asigurat prin interactiune directa, dialog, prezentari, sesiuni de discutii, materiale promotionale si un concurs interactiv de cunostinte.


    Caravana NATO@70 a ajuns la Cluj

    Cea de-a IV-a oprire a Caravanei NATO@70 i-a adus pe cadetii Academiei Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu”, miercuri, 10 aprilie, in Cluj-Napoca. Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a facilitat interactiunea dintre cadeti si mai tinerii elevi de liceu, iar Colegiul National “Gheorghe Sincai” a fost gazda entuziasta a evenimentului. Cadetii au actionat ca “disemiNATOri “ si au transferat cunostintele lor intr-o expozitie bazata pe informare si discutii libere privind posterele realizate de ei, materiale informative NATO, precum si printr-o competitie interactiva de verificare a cunostintelor. Elevi de la Colegiul National “Gheorghe Sincai”, Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”, Liceul Teoretic “Avram Iancu” si de la Colegiul National “Emil Racovita” si-au asumat rolul de “rezoNATOri” si s-au angajat intr-o dezbatere privind rolul si importanta Romaniei in cadrul NATO.


    Ultima oprire a Caravanei NATO@70

    Vineri, 12 aprilie, a avut loc ultima oprire a Caravanei NATO@70, care i-a adus pe cadetii Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" in Brasov. Complexul Cultural si de Asistenta Sociala Brasov (Cercul Militar Braşov) a gazduit intalnirea dintre cadeti si mai tinerii elevi de liceu de la Colegiul National "Andrei Saguna", Colegiul National "Ioan Mesota" si Colegiul National "Unirea".

    Incheierea etapei "Tinerii ii instruiesc pe cei mai tineri", din cadrul proiectului "aNATOmia unei aliante", i-a antrenat pe elevii celor trei colegii brasovene in dezbaterea unor probleme precum apararea valorilor NATO si daca Europa este pregatita in a-si asigura propria aparare. Dezbaterea a fost succedata de o expozitie in care cadetii si-au prezentat realizarile de-a lungul proiectului.


ETAPA III: “Tinerii ii instruiesc pe cei si mai tineri”

    Competitia de eseuri “What does NATO mean to you” a reunit un numar de contributii deosebite de la diferitele categorii de public la care a ajuns proiectul “aNATOmia unei Aliante”. Printre participanti evidentiem urmatoarele categorii: elevi de liceu, studenti civili si militari, cursanti adulti din programele de formare continua – limbi straine – ai Centrului de Limbi Straine, precum si cursanti din formele de pregatire online desfasurate de aceeasi institutie, cadre didactice, etc.
    In urma unei lecturari si evaluari atente a scrierilor personale trimise la adresa spatiului virtual aNATOme.sibiu@gmail.com, comisia de selectie a decis alegerea urmatoarelor contributii:

    • 1. Cristian Budala, elev de liceu, clasa a XI-a, Brasov
    • 2. Patricia Porutiu, student, Cluj-Napoca
    • 3. Mihai Mara, student AFT, Sibiu


  • 1. In 1762, Jean Jacques Rousseau shocked the world with an innovative and controversial theory: “the social contract”. It regulated the relation between the state and the citizens in the most prolific way possible – maintaining the limits of both state organs and citizens in fair, just limits. The citizens would obligate themselves to respect the laws by paying taxes, not committing crimes and respecting cultural customs, while the state would respect their rights, assuring their safety, equality and a constant developing environment. In the 20’s and 30’s, during the Gold Rush, the concept of “globalization” was first said and seriously considered possible. It amazed the world initially when presented as a thesis but, when it started happening, it simply surprised everybody. No one was able to predict the size and the impact it would have – and it keeps growing every day, amazing people still. Although initially the globalization was meant for economic trading, it became much more: political unions, military alliances and cultural exchanges trough means of tourism or simply – over the Internet. How do I look at NATO? It is Rousseau’s social contract taken to its next step. As globalization grew, the notion of “state” became weaker. Once the strongest entity, deciding the entire life of its citizens, when democracy started proving itself, it was clear there was a huge need for an entity, stronger than the state, making sure the rights of the individuals are respected. And so, NATO, UN, EU and many more were born. For me, NATO is the one looking over the right to safety, representation and equality. Why is NATO so important to me? Firstly, because of the importance of the rights it preserves. The safety of the citizens is the most important right; without it, all the others would not exist. Moreover, the equality guarantees a healthy democracy in every member state and also the possibility of individual growth and finally, the representation stands for democracy itself as a direct consequence of many hard years under communist dictatorships. Secondly, because of the way it acts. All decisions are made under a consensus, a very important characteristic of the principles it stands for. This way, NATO always takes the best decision, summing the best out of each member state. This week, using multiple online threads, I asked people from all over the world “what does NATO mean to them?”. Initially, I was searching for inspiration but it didn’t take long before it became more like a research project for me. The answers were so different, unique I may say, but all had one thing in common: people were proud for their nation being a member of the alliance.Asking simple people, they would say it is the safety, the knowledge of someone looking over them day and night that made them appreciate NATO so much. Others would also congratulate the political impact it has over their nation. The strongest reactions though, came from ex-communist states like Romania, Albania, Croatia or Slovenia. People over there would not see NATO as a military alliance or political institution, they would see it as the safety of tomorrow, the safety of their children’s future. Those people went through wars, hunger and constant humiliation and they will always question tomorrow. What is NATO for them? The highest of all democracies, the one thing they fought for during revolutions, for which their friends and family members died honorably. It is part of their “everything” and with such a high level of responsibility, you are simply not allowed to make mistakes, and NATO doesn’t. What does NATO mean to me? It means all of the above and more. It means safety and diplomacy, it means democracy, it means tomorrow. On its 70th birthday, I wish NATO a “Happy Birthday” and, to all of us living in either member or allied states, a “Happy New Day”!
    Cristian BUDALA, 11th grade, Brasov
    (Cristian BUDALA, 11th grade, Brasov)

  • 2. WHAT DOES NATO MEAN TO ME We live in a globalized world, with everything that comes with it. The “bright” side of it means sharing information fast and at long distances, importing “know-how” solutions from countries that were out of our reach, getting to know cultures that we knew nothing about or learning from educational and economical models that proved to be successful. The “dark” threat of living “global” comes with not knowing how to handle the amount and the importance of all this data; it also gives birth to greed, danger of “borderless regions” or chaos in the decision-making process. Hence the conflicts. Conflicts are no longer conducted or resolved on a battle field with man-power due to technology challenges, but they are handled with “brain-power” and strategy. And here comes NATO. NATO means Efficiency and Readiness. This alliance brought multiple member countries from all over the world looking in the same direction. It meant fast decisions taken in consensus. Fast, mutual acting brings expected, efficient results. NATO means Strength. One power, no matter how great it might be, is no longer enough. NATO is the symbol of multi-powering several countries, regardless of their size or strength. Equal rights, equal responsibilities and the “one-for-all” commitment. NATO means Safety. With the strength empowered by efficient measures and 24-hour readiness in acting where needed, it is clear that all member countries have a sense of safety, can focus on diplomatic measures meant to be active prior or post-conflict moment. We are living in a time when humanity has to deal with this transition from closed borders to borderless countries, closed cultures to mixed ones, fenced national identities to reinventing the idea of “identity”. It is not an easy job to handle. We need rules, we need good principles behind these rules, we need “together”. This is what NATO means to me.
    (Patricia-Osana PORUTIU, student, Cluj-Napoca)
  • 3. I see NATO as a friendship relationship. I think the best way to approach this organization is with this kind of relationship. Firstly, we are talking about support. NATO supports every member country and shares its experience within the organization. Each country learns from the others and shares something with the other allies, in its turn. It is an exchange at a very large scale. Secondly, we are talking about commitment. When I learned what the member countries must do for the others once they reach consensus, I thought it is amazing. They must be ready to fight for each and every of the other countries in the alliance and for their people, just to preserve peace and good relations. I think that is formidable. NATO is friendship.
    (Mara Mihai, LFA, student, Sibiu)
  • ESSAY COMPETITION _ Selection of personal compositions


  • ETAPA IV: “Eu sunt NATO”

      Etapa este conceputa ca o invitatie adresata tuturor celor implicati pentu a rememora aspecte ale activitatilor din proiect ; in egala masura, documentul ofera perspective valoroase asupra tuturor etapelor, pentru toti cei interesati.


    ETAPA V: “Femeile din NATO”

      Perioada 11-16 decembrie 2019 a fost marcata de cateva momente speciale in care diverse teme legate de NATO au fost abordate in seria de comunicari “Femeile din NATO”. Evenimentele s-au axat pe diseminarea cunostintelor acumulate pe parcursul tuturor etapelor deja desfasurate in cadrul proiectului “ANATOmia unei Aliante”. Sentimente, amintiri, feedback, lectii invatate si directii ulterioare de actiune au fost impartasite de toti cei implicati in organizarea si desfasurarea proiectului. Seria de prezentari s-a derulat sub umbrela Asociatiunii Militare ASTRA din Sibiu. O apreciere deosebita a fost acordata publicului predominant feminin, cu precadere cursantelor Sectiei de instruire si perfectionare medico-militara Sibiu.

    © 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.